În caz de prigoană – un text din 1 Petru 4

Anul acesta am ca obiect principal de studiu și meditație cartea 1 Petru. Mi-am propus să o citesc la începutul fiecărei luni și să meditez la temele principale ale cărții. Ei bine, una dintre temele cărții, dacă nu chiar principala, este prigoana și suferința. În contextul a ceea ce se întâmplă cu Marius și Ruth textul este unul de referință. Cel puțin pentru mine. Nu vreau acum să argumentez foarte mult dacă această situație poate fi numită prigoană sau nu, deși cred cu toată tăria că se poate numi așa, însă în același timp nu cred că este cineva care să se îndoiască de faptul că, cel puțin în dreptul lor, aceasta este o încercare a credința și apoi eventual pentru credinței lor. 

Deci în contextul acesta, dacă un lucru asemănător sau un alt mod de încercare ar veni peste noi, cum ar trebui să reacționăm? Există ceva ce ne poate pregăti pentru prigoană? Cred că răspunsul este da, iar acest text este unul dintre răspunsuri. În acest pasaj ni se oferă un fundament pe care să construim în caz că Dumnezeu va îngădui vreodată prigoana în viața noastră. Iată textul:

1 Petru 4:12-19

12 Prea iubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi: 13 dimpotrivă, bucuraţi-vă, întrucît aveţi parte de patimile lui Hristos, ca să vă bucuraţi şi să vă veseliţi şi la arătarea slavei Lui. 14 Dacă sînteţi batjocoriţi pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindcă Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneşte peste voi. 15 Nimeni din voi să nu sufere ca ucigaş, sau ca hoţ, sau ca făcător de rele, sau ca unul care se amestecă în treburile altuia. 16 Dimpotrivă, dacă sufere pentrucă este creştin, să nu-i fie ruşine, ci să proslăvească pe Dumnezeu pentru numele acesta. 17 Căci sîntem în clipa cînd judecata stă să înceapă dela casa lui Dumnezeu. Şi dacă începe cu noi, care va fi sfîrşitul celorce nu ascultă de Evanghelia lui Dumnezeu? 18 Şi dacă cel neprihănit scapă cu greu, ce se va face cel nelegiuit şi cel păcătos? 19 Aşa că cei ce suferă după voia lui Dumnezeu, să-şi încredinţeze sufletele credinciosului Ziditor, şi să facă ce este bine.

Am remarcat aici cel puțin patru idei care cred că ar trebui să ne ghideze sau să ne pregătească spiritual pentru prigoană.

1. Nu vă mirați.  (v.12) Pare că am uitat că necazul și prigoana sunt componente ale vieții creștine. Cazul lui Marius și Ruth ne-a readus aminte că acestea nu au dispărut nici în Europa sec. 21  și viitorul nu sună nici el prea bine. Și eu cred că lucrurile se vor înteți pentru cei care vor să trăiască cu evlavie, iar ce-l mai trist lucru va fi probabil prigoana care va veni din interiorul bisericilor și din partea celor care consideră că o interpretare mai strică a Bibliei ar trebui pedepsită.

2. Bucurați-vă. (v.13) Apostolul Petru ne aduce aminte că partea cea mai importantă a prigoanei nu este suferința ci binecuvântarea și gloria veșnică alături de Domnul nostru Isus Hristos. Iar aceasta trebuie să fie un motiv de bucurie pentru că prigoana este pusă alături de suferințele lui Hristos.

3. Să nu vă fie rușine. (v.16) Unul dintre lucrurile importante pe care le vedem, atât în istorie cât și în prezent, este că prigoana nu va fi numită sau îndreptată în mod direct împotriva  creștinismului ci va fi mascată și îndreptată împotriva unor practici și valori creștine. Ca în cazul de față, observăm că disciplinarea fizică este numită acum abuz. Ei bine, în acest context, creștinul este pur și simplu transformat într-un infractor care trebuie pedepsit și căruia ar trebui să-i fie rușine. Biblia ne îndeamnă să stăm cu capul sus și să nu ne fie rușine în astfel de cazuri. Chiar Cristi Țepeș îi spunea lui Marius că pe vremea comuniștilor nici un credincios nu era închis pentru că era creștin ci legal era acuzat de multe alte lucruri.

4. Încredințează-ți sufletul credinciosului Ziditor (v.19) Aceasta reprezintă încrederea pe care Dumnezeu ne-o cere să o avem în El și de multe ori, când vine o încercare, aceasta este ultimul nostru sprijin: încrederea că Dumnezeu ține totul în mâna Lui și că El controlează fiecare aspect al vieții noastre. Biblia este plină de exemple în care vedem cum Dumnezeu a lucrat cu oameni din poporul Lui în situații de criză. Amintesc pe Iosif în închisoare, pe prietenii lui Daniel în foc, pe Moise în pustie, etc. Credința într-un Dumnezeu atotputernic și perfect în înțelepciune ne va da puterea să mergem înainte.

Dumnezeu să ne ajute.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: