Fata de sticlă – o poveste tulburătoare a unei fete instituționalizate forțat in Norvegia

Acesta este un articol care a apărut acum câteva zile in ziarele norvegiene si este istoria unei fete care a fost plasta forțat intr-un centru pentru minori de către protecția copilului din Norvegia, de acum renumita instituție Barnevernet. In zilele următoare voi încerca sa preiau parte a textului, să-l traduc si sa postez câteva ceva. Daca cineva poate ajuta cu traducerea, m-as bucura sa putem prezenta cat mai mult din aceasta istorie trista.

Sunt absolut sigur ca acesta nu este o istorie singulara și sunt sigur ca si in Romania sunt povesti la fel de triste. Poate că este timpul ca noi toți, opinia publică, credincioșii și bisericile să începem să descoperim adevăratele traume și probleme ale unei lumi pe care nu o credeam reală și atât de aproape, cea a copiilor instituționalizați.

Mai jos redau introducerea articolului din ziarul norvegian Aftenbladet.

http://www.aftenbladet.no/magasin/Ok_-de-horer-ikke-Da-brenner-jeg-institusjonen-ned-3851613.html

Bine, ăștia nu mă aud. Atunci dau foc clădirii.
Stavanger, August 2014. Este noapte și o fată de 15 ani trimite un e-mail la Aftenbladet. Ida locuiește într-o instituție a protecției copilului în timp ce așteaptă să fie plasate forțat în altă instituție din altă parte a țării. Ea susține a trăit o viață destul de normală până când protecția copilului a luat-o în custodie în urmă cu numai jumătate de an.  Din acel moment viața ei a fost întoarsă pe dosIda vorbește despre folosirea excesivă a forței de către personalul barnevernet și de către ofițeri de poliție. Răspunsul ei s-a materializat prin spargeri de geamuri, amenințări sau  auto-mutilare. Și în plus a dat foc instituției unde era ținută.

Reporterul Thomas Ergo începe investigarea acuzațiilor fetei dar Ida nu suportă așteptarea.

Aceasta este introducerea unei istorii triste. Sper să pot să traduc ceva mai mult, dar între timp puteți accesa link-ul și încerca o traducere online.

Un răspuns

  1. […] articol semnalat tot de Emi Z: ”Fata de sticlă” descrie povestea unei fete care a fost luată la 16 ani de lângă mama ei și plasată cu forța […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: