De ce avem datoria sa sarbatorim Craciunul

Am citit mai multe articole, am discutat cu mai mult credinciosi si vad tot mai mult pe internet tipul de solicitari cum ca noi credinciosii evanghelici nu ar trebui sa sarbatorim craciunul. Argumentele care se aduc este ca sarbatoarea craciunului este de sorginte pagana si ca pe data de 25 decembrie era o sarbatoare inchinata soarelui.

Desi nu se pot nega anumite influnte pagane, totusi ultimile date stiintifice indica cateva diferente in aceasta directie. De aceea, in acest articol doresc doar sa aduc cateva argumente in favoarea celebrarii craciunului, si sa raspund pe scurt, de ce anume cred eu ca orice crestin serios ar trebui sa sarbatoreasca craciunul, intr-un fel sau altul.

 1. Din cercetarile recente rezulta ca sarbatoarea nasterii Domnului era celebrata inainte de anul 325 d.H., intr-o perioada in care crestinismul se pastra la distanta de paganism. Desi nu se poate atesta exact data nasterii, totusi sarbatorirea intruparii Domnului era prezenta inca de pe la anul 200 d. H., atunci cand crestinismul critica dur cultura contemporan. (Dictionarul Noului Testament, ed. Daniel G. Reid).
 1. Apoi trebuie sa lamurim inca un lucru: faptul ca celebrez nasterea Mantuitorului nu inseamna automat ca ma inchin unui zeu pagan. Nu stiu cum anume se poate sustine acest lucru. Daca eu cant cantari si laud pe Isus Hristos, cum oare ma inchin unui zeu strain? Nu facem acelasi lucru duminica de duminica? Care este diferenta ca odata pe an avem o adunare in care subiectul principal este nasterea Domnului Isus Hristos, iar alte dati avem subiectul mortii sau minunile Domnului? Mi se pare total incorect sa spunem ca noi nu celebram nasterea Domnului, dar in schimb facem un tort si celebram zilele de nastere ale copiilor nostri.
 1. Nu sunt de acord cu datinile populare ale craciunului, pentru ca nu au nimic a face cu realitatea istorica a nasterii lui Hristos, insa asta nu ma impiedica sa fiu un exemplu al unei celebrari corecte a carciunului. Crestinii pot sa goleasca sarbatarea craciunului de elementele pagane si nebiblice si sa celebreze in mod real minunea intruparii. De ce nu putem sa dam deci un exemplu in aceasta privinta in loc sa ne retragem si sa spunem ca noi nu celebram nimic.
 1. Data nasterii Mantuitorului nu poate fi stabilita exact. Nu sunt suficiente date pentru acest demers. Insa nu data este importanta ci celebrarea in sine. Evenimentul nasterii este unul extreme de important. Avem prilejul sa rediscutam doctrinele importante care decurg din acest eveniment, iar cele mai importante dintre acestea sunt: doctrina intruparii, nasterea din fecioara si doctrina pre-existentei lui Isus. Acestea sunt lucruri foarte importante in doctrina si teologia crestina si celebrarea nasterii Domnului ne da prilejul sa meditam inca odata la ele.
 1. Celebrarile si sarbatorile nu sunt interzise de Biblie. Pentru unii aceasta chestiune pare stranie, insa Cuvantul lui Dumnezeu nu este format doar din Noul Testament. Vechiul Testament este plin de sarbatori poruncite de Dumnezeu. Nu inseamna ca suntem chemati sa le tinem si noi, ci vreau doar sa remarcam ideea in sine. Credeti ca Dumnezeu s-a schimbat? Pavel spune: bucurati-va, iarasi zic bucurati-va. De ce nu putem face si din sarbatoarea Craciunului un eveniment de bucurie, celebrat cu evlavie, decenta si in teama de Domnul?

Va doresc asadar tuturor multe binecuvantari cu ocazia sarbatoriri intruparii Mantuitorului nostru si sa faca Dumnezeu sa avem un suflu proaspat in anul ce vine.

In inchieiere, un verset pentru mediatie:

Luca 2:34 „… Iată, Copilul acesta este rânduit spre prăbuşirea şi ridicarea multora în Israel şi să fie un semn care va stârni împotrivire.”

2 răspunsuri

 1. faptul ca ai pus in discutie ca sursa acel Dictionar al lui Reid (care printre altele pune la indoiala Filiatia vesnica a Fiului lui Dumnezeu…. ca Fiul lui Dumnezeu e un titlu comparabil cu expresiile omenesti…ca Pavel nu a crezut in Isus ca Fiul vesnic al lui Dumnezeu…), acest Dictionar controversat, cica academic (dar prea academic si filozofic care schomba multe adevaruri)…etc, arata ce surse ai…
  mai cauta si altele…. mai credibile..:)

  1. Tim.. am acum in fata acest dictionar, care nu este atat de controversat precum il numesti. Daca ai gasit asemenea afirmatii in el, te rog sa imi dai referintele necesare ca sa le pot analiza. Eu chiar acum am reluat cateva capitole despre Fiul lui Dumnezeu si Fiul Omului. Tim, cred ca vorbim de carti diferite.
   Ma tem insa ca nu intelegei notiunea de Dictionar Academic.. care presupune o expunere detaliata a ideilor si controverselor pe temele date, la un nivel academic. Cred ca ar trebui sa faci un efort intelectual si sa citesti in context anumite afirmatii, lucru pe care, sa-mi fie cu iertare, nu prea l-ai demonstrat.
   Un alt lucru important despre acest dictionar este ca acesta nu este un tratat de teologie sistematica ci o prezentare doctrinara la nivel de teologie biblica, adica analiza unei doctrina in cadrul unei singure carti sau autor. Si in acest caz se foloseste un limbaj specific, de genul: „pentru Pavel, ideea de Fiu de Dumnezeu apare asa… etc” .
   Din ceeea ce tocmai am citit, am remarcat exact contrariul, insa accentul cade pe ideea ca Pavel a dorit sa il prezinte ca Domnul Isus ca fiind vrednic sa i se aduca inchinarea, intocmai ca lui Dumnezeu:

   „Din intreaga structura a cristologie pauline rezulta in mod evident ca Pavel il considera pe Isus participant la atributele si rolurile divine, partas la slava divina, si, cel mai important, vrednic sa primeasca, alaturi de Dumnezeu, veneratia oficiala in adunarile crestine.” pag.604, coloana din dreapta, cap. Fiul lui Dumnezeu, II: Pavel.

   Deci te provoc sa imi dai referinte exacte, cu numarul paginii, din editia in limba romana, care a aparut la editura Casa Cartii Oradea, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: