Biserica Râul Vieții – alte aberații teologice

Asa cum am scris int-un articol precedent, biserica Râul Vieții este un izvor continu de erezii și aberații teologice, preluate de la pastorul Chris din Africa de Sud, care și-a creat un imperiu financiar și o rețea internațională de biserici. După cum se știe, România este și ea pe harta imperiului pastorului Chris prin liderii de la Mișcarea Străjerii și cei de la Biserica Râul Vieții. Din păcate destui de mulți creștini îi urmează, spre pierzarea lor. Și când spun acest lucru o spun cu cea mai mare responsabilitate. Și iată de ce:

Una dintre ideile cele mai importante promovate de Râu Vieții este o combinație și variație a doctrinei manifestării fiilor lui Dumnezeu (manifestation of the sons of God), promovată de William Banham  – un profet fals dovedit – și doctrina  cuvânt – credință (word-faith) promovată foarte mult de Kenneth Hagin – un alt profet fals dovedit, numită și doctrina Rhema – puterea cuvintelor rostite. Aceste doctrine susțin în general că cei credincioși au aceeași putere ca Dumnezeu, având autoritate și putere prin cuvintele pe care le rostesc, lucru despre care Biblia îl afirmă numai despre Dumnezeu: Căci el zice, şi se face; porunceşte şi ce porunceşte ia fiinţă. Ps. 33:9.  Aceste idei sunt preluate de la pastorul Chris și promovate extrem de mult prin broșura lunară numită Rapsodia Realităților

Iată câteva afirmații găsite în broșura amintită, unele dintre ele chiar blasfemiatoare. Sublinierile îmi aparțin.

1. Autoritatea ta in Cristos  – Joi, 3 aprilie:

În domeniul spiritual, tu eşti aşezat cu Cristos; tu ocupi locul Său  de autoritate, cu împuternicirea de a acţiona în locul Lui. Toate puterile întunericului recunosc şi răspund la puterea ta în Cristos. Prin urmare, îndrăzneşte să exerciţi stăpânire în orice zonă a vieţii tale. Tu nu eşti o persoană obişnuită. Tu operezi dintr-un domeniu mai înalt, în care cuvintele tale sunt susţinute de puterea Sa divină. Eclesiastul 8:4 spune: „Vorba împăratului are putere…” Ai fost îmbrăcat cu toată autoritatea pentru a schimba circumstanţele vieţii tale în sincronizare cu voia desăvârşită a lui Dumnezeu. Tu poţi rosti cuvinte de putere pentru a zdrobi influenţa lui Satan asupra vieţii oamenilor şi pentru a face ca lumina acestei Evanghelii glorioase să strălucească peste ei.
Rugăciune
Dragă Tată, Îţi mulţumesc pentru ca mi-ai dat toată autoritatea în cer şi pe pământ, pentru a umbla în stăpânire peste toată puterea vrăjmaşului. Eu domnesc în mod glorios şi astăzi peste orice forţă a naturii, în timp ce împlinesc triumfător voia desăvârşită a lui Dumnezeu pentru mine, în Numele lui Isus. Amin.

Pastor Anita, soția pastorului Chris blasfemiază afirmând că noi avem toată autoritatea in cer și pe pamânt. Afirmația nu numai că este aberantă dar este și demonică. Satan este cel care a căutat tot timpul să aibe puterea și autoritatea pe pământ și în cer. Matei 28:18 afirmă:  Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei şi le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Cred că textul este foarte clar in privinta faptului ca doar Domnului Isus i s-a dat toată puterea. Nici un muritor de pe pământ nu poate avea puterea în cer în condițiile în care el săracu se luptă să își câștige o pâine care să îl țină în viață. 

Iată încă un text care afirmă același lucru: Efeseni 1:20-22 …  L-a pus să şadă la dreapta Sa, în locurile cereşti, mai presus de orice domnie, de orice stăpânire, de orice putere, de orice dregătorie şi de orice nume care se poate numi, nu numai în veacul acesta, ci şi în cel viitor. El I-a pus totul sub picioare şi L-a dat căpetenie peste toate lucrurile Bisericii …” 

2. Credința vorbește – 15 aprilie

... declară cu îndrăzneală aceleaşi lucruri, ignorând ce îţi spun diavolul, circumstanţele sau raţionamentele tale. Continuă să îţi proclami victoria şi stăpânirea în Isus Cristos. Continuă să declari Cuvântul cu privire la slujba, familia şi finanţele tale.

Pastor Anita, pentru a argumenta această idee, folosește versetele din Marcu 11:22, 23: v. Cornilescu:  Isus a luat cuvântul şi le-a zis: „Aveţi credinţă în Dumnezeu! Marcu 11:23 „Adevărat vă spun că, dacă va zice cineva muntelui acestuia: „Ridică-te şi aruncă-te în mare”, şi dacă nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ce zice se va face, va avea lucrul cerut. (în broșură este folosită v. Fidela).  De aici afirmă că declarațiile (așa le numesc ei) au putere să schimbe circumstanțele vieții celui care le rostește, și îl va ajută să cheme succesul în viața lui. Chestiunea seamă foarte mult cu magia, unde se rostește anumite cuvinte pentru a putea schimba sau influneța anumite lucruri.

Dar să citim continuarea pasajului din Marcu 11. v. 24:  De aceea vă spun că orice lucru veţi cere, când vă rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit, şi-l veţi avea. Pasajul în context vorbește despre cerere în rugăciune nu despre declarații sau rostirea rhema, cum o numesc ei. Nu se ia in considerare nimic din ce spune Biblia în alte pasaje despre rugăciune și răspunsul la rugăciuni. Dar, așa cum ne-am obișnuit, pastorul Chris și cei care îl urmează nu analizează întregul context pentru că nu îi interesează. Ei au preluat doar anumite idei pentru care caută suport biblic, iar când găsesc un verset mai aproape de ideea lor îl aruncă ca argument și momeală pentru cei neștiutori. 

3. El te-a făcut o binecuvântare – 21 aprilie . Citiți si vă minunați.

Rugăciune
Dragă Tată, Îţi mulţumesc că m-ai făcut întruchiparea binecuvântării divine, astfel încât orice ating înfloreşte şi orice persoană cu care mă întâlnesc primeşte un transfer de binecuvântări. Îţi mulţumesc pentru o curgere divină a binecuvântărilor Tale din mine către alţii, în Numele lui Isus. Amin.

Aceaste afirmații nu le veți găsi nicăieri în Biblie, nici dacă le căutați cu lumânarea. Pastor Anita folosește textul din Geneza 22:18, adresat de Dumnezeu lui Avraam: Toate neamurile pământului vor fi binecuvântate în sămânţa ta, pentru că ai ascultat de porunca Mea! Folosirea lui este abuzivă și nu are nimic de a face cu ideea absurdă pe care încearcă să o promoveze.

În concluzie, dacă aveți Rapsodii ale Irealității pe acasă, scăpați de ele. Ardețile dacă puteți. Sunt un focar de infecție spirituală și doctrinară. Nu vă lăsați prinși de ideile lor false care nu au nimic de a face cu învățătura sănătoasă a Scripturii. Din păcate sunt mulți care îi urmează iar unii dintre ei sunt atât de orbiți spiritual încât oricât de multe argumente ai aduce ei tot pe a lor o țin. Sunt orbiți de succesul promis și de puterea pe care ar fi primit-o de la Dumnezeu pentru a-și controla circumstanțele vieții. Ignoră cu desăvârșire texte biblice care le contrzic ideile, cum este cel din Evrei 2: 6-8:

Evrei 2:6-8: „Ba încă, cineva a făcut undeva următoarea mărturisire: „Ce este omul ca să-Ţi aduci aminte de el sau fiul omului, ca să-l cercetezi? L-ai făcut pentru puţină vreme mai prejos de îngeri, l-ai încununat cu slavă şi cu cinste, l-ai pus peste lucrările mâinilor Tale: toate le-ai supus sub picioarele lui.” În adevăr, dacă i-a supus toate, nu i-a lăsat nimic nesupus. Totuşi, acum, încă nu vedem că toate îi sunt supuse.

Textul spune foarte clar că acum nu ne sunt supuse lucrurile, ci va veni o vreme, când vom sta înaintea lui Dumnezeu și abia atunci vom fi ca El. (1 Ioan 3:2)

Domnul să ne dea înțelepciune și discernământ.

http://brvmedia.ro/uploads/rhapsodies/rapsodia-realitatilor-aprilie-2014.pdf 

http://ucministries.wordpress.com/2011/03/16/on-the-word-of-faith-heresy-by-john-edwards/  – iată o mărturie a unui fost pastor care a predicat aceste idei, dar Dumnezeu l-a ajutat să își dea seama de situația în care se afla.

4 răspunsuri

 1. Salut Emi , inca de la inceput trebuie sa spun ca am avut ,,de-a face” cu Raul Vietii mai multi ani , dar cu toate acestea subscriu la cele scrise de tine . Desi sa sti ca lucrurile nu au stat asa de la inceput la Raul Vietii . Razvan Mihailescu a fost un om care tinea aproape de Domnul si de Cuvant. Apoi au aparut ..nu stiu de unde , T.D.Jakes , Benny Hynn si in cele din urma Chris Oyakhilome . Dumnezeu s-a indurat de mine si m-a smuls din mijlocul lor. Ma rog Domnului pentru toti aceia care au cazut prada ereziilor . Acum strang si mai mult Cuvantul in inima mea ca sa nu mai pacatuiesc in potriva SA.

  1. Slava Domnului pentru acest lucru. Nu ai vrea sa scri o marturie personala in care sa detaliezi mai multe despre ce se intampla acolo si care sunt lucrurile care te-au facut sa pleci de acolo? Cred ca ar putea ajuta pe unii.

 2. Domnule Emanuel,
  Intamplarea a facut ca sotul meu sa deschida aceasta pagina de pe blogul d-voastra si sa o lase deschisa, putand astfel sa o pot citi si eu. Vreau sa va spun ca afirmatiile d-voastra nu prea miros a bine si nu vb ca una care vrea sa le ia partea celor mai sus mentionati, pt ca nu am de-a face cu ei. Da, am avut si noi de-a face cu ei candva, pana ne-a spus Domnul ca de la acel nivel mai departe vrea sa se ocupe El de noi. Dar vreau sa va spun ca au avut si ei la un moment dat lucrurile lor bune. De ce atata critica, oare nu sunt si ei copiii Domnului ca si noi? Nu mai bine incepem sa ne rugam pt ei, decat sa ii taram prin noroi? Ganditi-va ca Dumnezeu nu ii vede cum ii vedem noi!!! |Probabil ca aveti si d-voastra copiii sau veti avea. Ce veti face daca la un moment dat o sa o ia pe cai , sa le spunem, laturalnice , pt o vreme. Ce veti face? Va apucati sa ii denigrati sau sa va plageti de ei pe la altii? Dumnezeu ii iubeste chiar in acest moment si pe ei ca si pe noi, ca si pe cei din lume care nu Il cunosc inca. El ne vrea pe toti pt El. Si in calitate de copii ai Sai nu avem noi datoria sa mijlocim pt ei? Ma simt jignita ori de cate ori citesc astfel de acuze la adresa fratilor mei chiar daca gresesc. Va sfatuiesc sa va rugati Domnului sa va dezvaluie inima Lui si felul in care ne vede El pe noi toti si apoi sa incepeti sa scrieti revelatii pe blogul d-voastra si nu acuze care sa dea apa la moara celor din lume, sa poata zice k „daca si pocaitii sunt asa, pt ce sa ma bag in apa degeaba. decat ca ei mai bn ca noi.” Noi trebuie sa fim modele pt ei, marturii vii. Noi am ales sa-L urmam pe Domnul si orice ne cere oricand suntem dispusi la sacrificii iar ce spune Biblia ca vom face in Numele Mielului, Dumnezeu face prin noi de ceva vreme, nu pt ca suntem noi cineva ci pt ca El este BUN!!! Ma rog ca Domnul sa va dezvaluie inima Lui , sa va deschida ochii si urechile sa puteti vedea si auzi vocea Lui si sa faceti minuni in Numele Lui cum scrie in Mat. 10:8. Domnul sa va binecuvanteze si pacea sa coboare peste casa d-voastra.

  1. stimata sora, multumesc pentru comentariu. El este o descriere perfecta a modului in care gandesc foarte multi credinciosi față de această mișcare.
   Nu stiu cat de multe lucruri stiti dvs despre ei insa eu cunosc mult mai multe, unele lucruri chiar din interior.
   Am o intrebare: ati analizat argumentele mele? ati analizat ceea ce am scris si am combătut față de învățăturile lor? Nu înțeleg ce vă deranjează?
   Strecurați cămila și înghițiți țânțarul. Cum este posibil sa imi spuneți că afirmațiile mele nu miros a bine, știind în același timp că lucrurile nu sunt în regulă la Râul Vieții. Cu alte cuvinte, hai să-i lăsăm să ducă poporul în rătăcire și noi să stăm să ne uităm. Sunteți în confuzie spirituală stimată soră.
   Analizați cu atenție Cuvantântul și veți vedea cum sunt tratați ereticii și cei care adaugă ceva la mesajul Evangheliei. Oare chiar nu pricepeți că nu toți cei ce rostesc Numele Domnului sunt copiii Lui? OAre nu ați citit niciodată de faptul că există prooroci mincinoși în Biserică și duc poporul în rătăcire? OAre nu ați citit că sunt mulți care fac minuni și totuși nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu?

   Sunteți foarte naivă, ca mulți alții. Chiar versetul pe care mi l-ați dat din Mat. 10:8 îmi spune că nu ați înțeles Evanghelia. Acum spuneți-mi vă rog: câte învieri din morți ați văzut până acum? sau câte vindecări serioase și documentate medical puteți dovedi la Râul vieții? Vă spun eu: nici una. Toate sunt ambigue și în ceață sau sunt chestiuni cel mult psihosomatice. Ați ajuns să confundați mesajul de pocăință și izbăvire de sub robia păcatului al Evangheliei cu mesajul despre vindecări și minuni.
   Vă sfătuiesc să reanlizați mesajul Evangheliei ca să-l înțelegeți așa cum trebuie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: