BER – problemele continuă

Deși nu doream sa mai discut despre problemele din Biserica Evanghelica Romana – BER – in mediul public, ma vad nevoit sa răspund unui blog recent apărut care încearcă să promoveze ideea că războiul din interiorul BER este unul artificial și ce s-a scris pe internet sunt oarecum invenții sau cel mult niște exagerări. În plus încearcă să ne convingă că suntem partea negativă in această problemă.

Se înțelege deci că nu am avut altceva de făcut decât să inventez mineriade, forțarea amvonului din Carol Davila și predicatori  împiedicați să hrănească poporului Domnului. Bineînțeles că autorul blogului nu discută nimic despre aceste lucruri, ci preocuparea lui este să îl ridice în slăvi pe Ionel Botgros.

Întâi de toate ar trebuie sa subliniez că nu știu cu cine stau de vorbă. Autorul blogului nu își dă numele, ceea ce presupune cel puțin că nu își i-a responsabilitatea pentru ceea ce scrie știind ca poate fi confruntat chiar de către aceia pe care îi acuză.  Nu m-ar mira să fie același autor care a comentat în mod fraudulos pe alte bloguri folosind-se de numele unor credincioși din cadrul BER – ceea ce se numește furt de identitate – dar asta Dumnezeu  o știe.

De ce mă interesează problemele din BER și de ce scriu despre ele

După cum știu destui de mulți, în prezent locuiesc în Norvegia, și la prima vedere pare un loc extrem de îndepărtat. Dar dacă luăm în calcul timpul călătoriei Bergen – București, aproximativ 4-5 ore cu avionul, acesta presupune cam același timp de la Constanța la București și mai puțin decat pe ruta Timișoara-București. Dar nu acesta este motivul real pentru care scriu. Adevăratul motiv este că imi pasă de ceea ce se întâmplă în BER, pentru că am frați și prieteni care suferă și plâng din cauza acestor lucruri. Apoi sunt încă membru al BER și sunt direct interesat ca luptele pentru putere să nu ducă la o schismă sau mai rău să distrugă cultul. Apoi pentru că BER este parte a Trupului lui Hristos iar în joc este slava lui Dumnezeu si mărturi creștină . Mai mult, în joc sunt suflete veșnice care pot să se piardă ușor neînțelegând natura lucrurilor și ceea ce se întâmplă.

Ca unul care fac parte din generația mai tânără, aștept deasemenea să văd modele de integritate și mărturie creștină în rândul liderilor, dar din păcate acestea sunt tot mai rare. În schimb mă văd nevoit să scriu un asemenea articol.

Mai mult, sunt interesat de direcția etică și teologică a mișcării. Dacă cei care vor ajunge să conducă mișcarea sunt compromiși din punct de vedere etic, toate celelalte se vor prăbuși. Teologia și doctrina vor fi primele sacrificate în detrimentul intereselor proprii astfel că oamenii nu se vor mai lupta pentru apărarea credinței ci pentru apărarea poziției și scaunului sau chiar afacerilor proprii. Sunt deci interesat ca lupii să nu ajungă paznici la oi și biserica să nu se transforme dintr-o casă de rugăciune într-o peșteră de tâlhari.

Unde este deci adevărul

Nu vreau să intru in polemică politică despre cine a respectat statutul sau nu. Cei direct implicați știu mai bine cum stau lucrurile și o știe și Dumnezeu. Greșeli s-au făcut de ambele părți.

Însă știu un lucru – indiferent dacă ai sau nu dreptate, nu cauți să te impui prin forță, prin scandaluri și mineriade, prin minciună, denigrare și manipulare, prin decrete date de tine însuți împotriva unei biserici, așa cum face Ionel Botgros și haiducii lui. Indiferent de ceea ce ți se întâmplă, nu acestea sunt metodele corecte, creștinești și biblice pentru rezolvarea conflictelor în Biserica lui Hristos.  Nici măcar în Statut nu există vre-un articol care să susțină ideea că în caz de probleme ai dreptul să schimbi conducerea sau organizarea unei biserici după bunul plac, așa cum încearcă Ionel Botgros. Si chiar dacă Statutul afirmă că SFT poate interveni pentru rezolvarea unor conflicte in biserica locală, totuși in momentul de față nici un SFT nu a fost validat si apoi Ionel Botgros se află într-un conflict de interese. Domnia sa dorește sa se impună, cu de la sine putere, ca lider al bisericii din Carol și să rezolve probleme pe care tot dânsul le-a generat.  Acesta este bineînțeles un abuz de tip comunist și  poate chiar demonic.

Dacă însă cei ce îl urmează pe Ionel Botgros se situează de partea adevărului, de ce nu au venit să discute cu sfatul de frați din Carol despre situația dumnealui? Dacă erau de bună credință acesta ar fi fost pasul firesc, natural și statutar; dar nu, au preferat să vină și să ia cu asalt ușile și amvonul bisericii.

Așadar discuția despre unde se afla adevărul este absurdă și se situează în afara evenimentelor.  Faptele însă vorbesc de la sine.

În încheiere iată un pasaj pe care l-am citit recent:

Proverbe 24: 1-6

1. Nu pizmui pe oamenii cei rai si nu dori sa fii cu ei;

2. caci inima lor se gandeste la prapad, si buzele lor vorbesc nelegiuiri. –

3. Prin intelepciune se inalta o casa, si prin pricepere se intareste;

4. prin stiinta se umplu camarile ei de toate bunatatile de pret si placute.

5. Un om intelept este plin de putere, si cel priceput isi oteleste vlaga.

6. Caci prin masuri chibzuite castigi batalia, si prin marele numar al sfetnicilor ai biruinta

p.s. blogul se numeste  http://despreber.bloguest.com/

101 răspunsuri

 1. frate drag, nu sunt simpatizant BER, de la tine ma informez pentru prima data despre aceste evenimente neplăcute. Vreau sa te atentionez ca esti prins intr.un joc periculos, asumandu.ti responsabilitatea de a judeca in public aspecte negative din viata oamenilor lui Dumnezeu. Eu am procedat asa si am fost privat de binecuvântarea lui Dumnezeu. Din momentul cand am inteles acest adevar, nu am mai dat curs niciunei discutii. Nu vreau sa spun prin asta ca nu trebuie sa iei atitudine, dar nu arunca cu noroi in oamenii lui Dumnezeu, dand numele persoanei/lor Posteste si roaga.te pt el/ei, si pune judecata in mana lui Dumnezeu.

  Cu consideratie

  1. multumesc pentru mesaj, insa trebuie sa analizam cateva chestiuni:
   – aceste aspecte negative sunt chestiuni publice nu private
   – ele vor influenta viata unei intregi comunitati evanghelice
   – nu sunt prins in nici un joc – am fost acuzat in mod voalat de minciuna in public
   – aici vorbim despre niste fapte reprobabile iar acele fapte sunt conduse de cineva…
   – nu eu am facut publice aceste fapte, eu doar am comentat
   – a da pe fata faptele distrugatoare al unui lup este incurajata de Scriptura; sa nu confundam lucrurile.

   am sa ma gandesc insa la ce mi-ai spus

 2. Faptele oamenilor chiar daca vor fi ascunse sub pres fata de oameni –ele nu pot fi ascunse de fata Domnului. Silviu – Adevarul tot -va iesi la suprafata vrem ,nu vrem. Adevarul e triumfator–- daca avem ocazia sa spunem lucrurilor pe nume in adevar- si nu o facem –suntem partasi la caderea sufletelor si raspunzatori deasemenea – Adevaratii ( oamenii a Lui Dumnezeu) nu se coboara inapoi la balta mlastinoasa. I am so sorry to say that

 3. Hai sa fim seriosi… tu ai un interes mai mare decat cele declarate (iti pasa, modele, etica, bla bla): ….. mesaj editat…

  1. Stimate Sami… te asigur ca ceea ceam scris reprezinta motivatiile mele, dar probabil ca tu nu poti pricepe ca pot exista asemenea dorinte. Te asigur ca exact acestea sunt. Si impreuna cu mine sunt multi altii care isi doresc aceleasi lucruri dar probabil ca tu nu poti pricepe asa ceva.
   Ma intereseaza mai putin cine anume iese, fie el si tatal meu, atat timp cat procedurile sunt corecte, pentru ca abia atunci vointa fratietatii va fi cu adevarat implinita. Probabil ca nici asta nu crezi, dar asta este problema ta. Ar trebui sa intelegi si sa sti ca motivatiile doar Dumnezeu le stie cu adevarat si nici un om nu poate judeca corect in aceasta privinta.
   Ti-am editat mesajul pentru ca ai incercat sa ma manipulezi ca sa ti-l public. Dar ai uitat sa mentionezi ceva: Ionel Botgros se lupta cu ceilalti nu invers.
   Greseli s-au facut de ambele parti ca altfel nu se ajungea aici, insa acum voi vreti sa acoperiti niste fapte reprobabile. Nu stiu daca mai merge.

   1. membru CDE

    Legat de ultima fraza: S.au facut pasi concreti si ireversibili, in ultima luna. S.au schimbat sfaturi locale de frati darbisti si se vor mai schimba. Si nu ma refer la Carol Davila, ci la adunari din importante din tara. In special in judetul Arges. S.au luat hotarari care se vor aplica. Schimbarea merge inainte! Cat despre ceilalti: erau cu un pas in urma; acum sunt cu 2; si vor ramane de tot in urma. De ce? Pai nici macar un Birou Executiv nu au fost in stare sa valideze. Si la urmatoarea incercare nu vor mai strange nici macar 50%. De ce? Fratii din tara realizeaza ca nu este o cauza pentru care sa lupte: adica pentru Dumnezeu. Ci este o cauza a lui Bunescu/Istrate/Iorgulescu. Fr Ionel Botgros a lucrat cu intelepciune si cu Dumnezeu! La timpul potrivit! De aceea se vad rezultatele. Poti scrie cat vrei: degeaba!

   2. asa lucreaza Dumnezeu? cu scandaluri, certuri si dezbinare?
    in ce priveste adunarile din Arges.. si schimbarile de care vorbesti.. nu te grabi, pentru ca fie esti prost informat fie esti rau intentionat;

    Deocamdata nu s-a schimbat nimic. Bisericile si credinciosii maturi inteleg ca cine provoaca scandaluri si certuri nu lucreaza cu Duhul Domnului. Trezeste-te.

   3. membru CDE

    Pai sigur ca tu stii mai multe din Norvegia decat stiu eu din Campulung! Chiar si despre Micesti. Vorbeste tu cu cineva din aceste adunari. Cu cine vrei. Daca eu tot sunt prost informat/rau intentionat. E usor sa iti spuna tata ca: „E bine Emi, s-a dus Cristescu si Toculet si au rezolvat!” Dar nu iti spune ca de fapt au fost dati afara din adunare cu interdictie de a mai calca pe aici!

    Si legat de cearta si dezbinare: uita.te tu cati frati au fost dati afara de darbisti/exclusivisti: in carol sunt 15 (lista la avizier), in colorian 12, la noi inca vreo 10. Si asta numai in adunari conduse de darbisti. Ce coincidenta! In celelalte adunari nu cunosc nici macar un caz! Si de ce? Ca au spus adevarul! Pai asta cum se numeste? Nu cearta si dezbinare?

    Mint eu?

   4. Ceea ce Ionel Botgros si Mircea Iorguleacu au incercat in Carol Davila, si nu au reusit, incearca si la adunarile din Arges, unde fratii nu sunt asa obisnuiti cu lucruri din acestea mai dure. Asa cum am spus intr-un articol precedent, cine nu respecta Statutul se razvrateste impotriva ordinii lui Dumnezeu in Biserica. Faptul ca esti un sustinator al acestor mineriade dovedeste ca esti un rasvratit impotriva ordinii dorite de Dumnezeu. Cuvantul spune ca cine distruge Templul lui Dumnezeu – Biserica, il va distruge si Dumnezeu pe el. (Voi aborda chestiunea aceasta intr-un alt articol.) Asa ca fiti cu grija. S-ar putea ca Dumnezeu sa ii lase pe fratii acestia ptr ca sa li se vada adevaratta fata.

   5. Nu este adevarat cu lui Mili Cristescu i s-a interzis sa mai vina pe la Campulung. A fost doar cineva in curte care i-a strigat sa nu mai vina pe acolo. Asta a fost tot. Adunarea din Campulung nu a votat schimbarea sfatului, deși s-a încercat.
    L-a Micesti au fost schimbati doar doi frați mai tineri, deși fusese-ra aleși de Adunare. Iarăși o încălcare a Statutului, ceea ce este foarte grav. deci nu mai exagerați.

   6. Videscu Felicia

    Într-o zi totul s-a spulberat, ce durere, ce dezamăgire.
    Pe data de Noiembrie 8 2013 a fost schimbat sfatul de frați de la Adunarea de la Câmpulung și iată care au fost consecințele:
    De mai mult de 18 ani de zile a avut loc, din două în două luni, în Județul Argeș o adunare de tineret, unde veneau între 200 până la 500 de tineri ca să audă Cuvântul lui Dumnezeu. Ce moment minunat să evanghelizezi și să întărești un tineret care trăiește sub influența sexului, drogurilor, alcoolului și a neascultării de profesori, părinții și de organele de ordine. Tinerii, până la masa de prânz ascultau predicii, masa de prânz le era servită gratis, iar după masă puneau întrebări la care răspundeau vorbitorii și alții creștini duhovnicești. Eu am fost și am vorbit la aceste adunări de mai multe ori, și știu că și mulți dintre dvs. ați fost și ați vorbit acolo. Era o frumusețe să vezi atât de mulții tinerii veniți să asculte Evanghelia. Începând cu data de Noiembrie 8, 2013 această adunare nu va mai avea loc. Ce durere ….
    De mai mulți ani de zile în peste 200000 de case se putea auzi și vedea programele de evanghelizare din Adunarea de la Câmpulung și cea de la Rucăr. Aceste programe erau transmise luni seara și marți dimineața ora României. Aceste programe de televiziune erau vizionate de mulți telespectatori care nu au intrat în adunările creștine. Am înțeles că se puteau viziona aceste programe din Curtea de Argeș, Comuna Corbeni și chiar Comuna Tigveni. Am înțeles că mulți au primit pe Domnul Isus prin programele acestea. Sunt puține locuri în Romania unde se poate face așa ceva. Am înțeles că începând cu data de Noiembrie 8, 2013 aceste programe nu se vor mai putea viziona. Ce durere ….
    De mai mulți ani de zile adunarea de la Câmpulung avea un articol în ziarul local „Evenimente Mușcelene”. În ultima perioadă se scria din cartea „Din Cuvintele lui Teodor Popescu”. Peste 3500 de abonați puteau să citească cuvinte sănătoase și biblice. Am înțeles că începând cu data de Noiembrie 8, 2013 aceste articole nu se vor mai publica. Ce durere ….
    De peste 8 ani de zile la Adunarea din Câmpulung era în fiecare vineri seara o adunare de studierea Bibliei. Au ajuns la a doua Petru Capitolul 2. (citiți să vedeți ce spune Petru aici). Începând cu data de Noiembrie 8, 2013 această adunare nu va mai avea loc. Ce durere ….
    La adunarea de la Câmpulung era și un Mini Centru Misionar. Acest Mini Centru Misionar ajuta la costul transportului unor frați care puteau, doreau și meritau și meargă să facă evanghelizări în localitățile unde nu erau adunării creștine. Am înțeles că chiar suporta întreținerea totală a unui misionar. Tot acest Mini Centru Misionar a inițiat și întâlnirii cu lucrătorii pe Județul Argeș. Am înțeles că începând cu data de Noiembrie 8, 2013 acest Mini Centru Misionar s-a desființat. Ce durere ….
    Aceste activității le cunosc eu și poate că mai sunt și alte activități pe care eu nu le cunosc. Îmi cer scuze dacă nu am scris și despre alte activități.
    Frate Ionel Botgros, Mircea Iorgulescu și Adrian Stan dacă ce am scris eu aici este adevărat, Dumneavoastră cunoașteți adevărul, atunci luptați împotriva lui Dumnezeu. Vă rog să citiți foarte atent Matei 28:18-20. Opriți-vă și pocăiți-vă. Să nu vă pomeniți că luptați împotriva Dumnezeului Cerului, vă spun că nu veți birui.
    Eu sunt interesat de orice aspect al evanghelizării.

    Vasile Giulea

    Subiect: Ganduri despre atacurile asupra adunarilor,de catre grupul lui I. Botgros,prima parte

    Sunt Persida Iancovici,o credincioasa in varsta din adunarea Carol Davila.Cunosc aceasta adunare din 1946,si am locuit in cladirea adunarii impreuna cu familiile fratilor T.Popescu,Gh.Cornilescu si E.Constantinescu,familii pe care le-am cunoscut de asemenea bine.
    M -am gandit mult la ce se intampla in adunare,vazand si atacul de la Campulung,care m-a indurerat mult…..,asa ca vreau sa spun cum se vad lucrurile,in lumina Scripturii.

    a)Referitor indreptatitea schimbarii de sus a sfaturilor fratesti ale bisericilor locale.

    In fapt,REPREZENTANTUL Cultului nostru,I.Botgros,in baza unei hotarari a unei ADUNARI GENERALE ,convocate fara acceptul sfaturilor adunarilor vizate, a numit noi sfaturi fratesti in adunari locale.Aceste noi sfaturi formeaza un grup de sustinere in jurul lui I.Botgros,grup care actioneaza cu forta ,ca sa indeparteze sfaturile existente ,alese de bisericile locale vizate ,si sa le ia locul.
    Toate acestea se petrec in numele autoritatilor citate mai sus.Ele sunt insa ,de fapt ,niste creatii dintr-un sistem pur omenesc, nu sunt autoritati scripturale pentru conducerea bisericilor locale.Ele exista in baza unui Statut,si el o creatie pur omeneasca,facut ca un compromis acceptat de Biserica,ca sa aiba un statut legal,conform Legii Cultelor,si nu este nimic altceva.De altfel,intreaga organizare administrativa a Cultului,conform acestei legi,si statutului respectiv,este o organizare pur omeneasca,ce nu poate conferi alta autoritate duhovniceasca,dincolo de ce este stabilit inScriptura.
    Dupa Scriptura insa ,capul Bisericii ,inclusiv al unei biserici locale, si conducatorul ,prin Duhul Sfant,este numai Domnul Isus Hristos,iar batranii(sfatul) unei biserici locale,sunt desemnati acolo,si nu au fost niciodata numiti de sus ,chiar pe vremea apostolilor,care erau adevarate autoritati spirituale in Biserica Crestina primara.Biserica trebuie sa se supuna Capului ei,lui Dumnezeu,si nu unui om oricat de sus ar fi intr-o ierarhie omeneasca .”Trebuie sa ascultam de Dumnezeu,nu de oameni” , au spus apostolii,confruntati odata cu autoritatea religioasa .Adevaratul Statut si indreptar pentru Biserica crestina,din orice loc,este numai Cuvantul lui Dumnezeu. Se vede clar ca modul de a interveni al grupului lui I.Botgros nu este dupa Scriptura .

    . Ganduri despre atacurile adunarilor,de catre grupul I. Botgros,continuare

    b) Motivatia data de I.Botgros,pentru inlocuirea de sus a sfaturilor fratesti locale

    Motivul care a fost invocat pentru incercarea inlocuirii de sus,cu forta ,a sfaturilor fratesti din biserici locale ale BER,ar fi ca acestea ar avea o invatatura „gresita”,potrivit careia , un copil al lui Dumnezeu,un om nascut din nou,nu poate pierde mantuirea,pe care a primit-o ,fara niciun merit personal,atunci cand a crezut din inima in jertfa de la Golgota a Domnului Isus Hristos,s-a pocait si si-a predat viata Lui.Aceasta invatatura este insa o invatatura de baza a bisericii noastre,de la inceputul ei.Se poate constata aceasta chiar din scrierile si predicile ramase de la fratii T.Popescu,Gh.si D. Cornilescun si E. Constantinescu(numiti ades”inaintasii adunarii”,chiar de catre fr.Tutu senior,care ii amintea de regula in vorbirile sale,dar care acum ,se pare ca nu mai este de acord cu ei). Ar trebui sa se stie si faptul ca ,la cercetarea unui credincios, care dorea sa partcipe la Cina,intrebarile nelipsite erau:”ai pacatele iertate?;ai siguranta mantuirii?; stii ce inseamna Cina si cum trebuie sa luam parte la ea?”Si credinciosul trebuia sa arate ca e bine intemeiat pe Scriptura,pentru convingerile acestea.Daca nu era acesta cazul,nu putea fi admis la Cina.Si cantarile din cartea de cantari ,care tot de la inaintasi ne vin,aduc si ele o marturie puternica despre siguranta mantuirii pe care credinciosli din adunarea noastra au afirmat-o mereu.Pentru oricine e interesat de adevar,este evident ca I. Botgros vine cu o alta invatatura ,nebiblica,straina de Evanghelia pe care aceasta biserica a primit-o de la inceput.El sustine ca un copil al lui Dumnezeu isi poate pierde mantuirea,din cauza lui,deci el e responsabil sa se pastreze mantuit ,pana la moarte,si nu se poate bizui pe harul si mijlocirea Mantuitorului.
    Fata de invataturile cu care se vine in Biserica lui Dumnezeu,in epistole ,apostolii indeamna credinciosii sa judece invataturile, si sa nu primeasca nicio alta Evanghelie decat cea pe care au primit-o de la inceput. Li se spune bisericilor nici sa nu primeasca pe cei care vin cu vreo alta Evanghelie si pe cei care provoaca dezbinari .Credinciosii nu au a se intreba cine este ,sau din partea cui vine, cel care aduce o alta Evanghelie,pe care nu au primit-o de la inceput.(A Doua Epistola a lui Ioan ,catre aleasa Doamna). In cazul adunarilor BER,vedem ca chiar acum se incearca sa ni se aduca fortat o invatatura(Evanghelie) straina,nebiblica ,si asta printr-o autoritate dintr-o ierarhie omeneasca ,si ea fara suport in Scriptura,ce se amesteca brutal in adunari , si nu respecta nici Casa Domnului,si starea Sa de fata intre credinciosii adunati in Numele Sau. Desi trecem printr-o incercare foarte grea ,noi sa -l onoram pe Dumnezeu cu toata increderea noastra.Sa avem o purtare dupa voia Sa ne pastram in pace,sa nu luptam cu arme lumesti, ci cu armura llui Dumnezeu,fiind incredintati ca El,care a ingaduit incercarea,are un scop cu noi si, urmareste binele nostru.El ne va da mijloacele sa iesim biruitori asupra duhurilor rautatii iar noi sa staruim in rugaciune pentru Adunare,cu multumiri,si El va lucra….

 4. @membru CDE
  Vad ca folosesti cuvantul „darbisti”. Am niste intrebari, poti sa raspunzi?
  1.Ai citit ceva din ce a scris John Nelson Darby? Daca da, ce parere ai? Daca nu, de ce folosesti acest cuvant?
  2. Tu ai da mana cu un frate „darbist”? Chiar daca are alte convingeri decat ale tale?
  3. Ce crezi? Tudor Popescu l-ar fi citit, studiat pe John Nelson Darby?
  Astept un raspuns deocamdata la acestea… Caci tare sunt curios sa inteleg cum vezi tu aceste probleme care ne tulbura destul de rau.

 5. 1. Da, am citit si eu multe carti despre Darby. In general in engleza si absolut toate cele traduse in romana (editura GBV). Evident ca unele ganduri expuse sunt bune, ziditoare, adanci. Altele mai putin. e o chestiune relativa. Dar ca principiu de fond, scrierile lui Darby sunt de cele mai multe ori seci, obositoare, mult prea doctrinare si teoretice, neaxate in real/concret, neziditoare ci doar care „umfla capul” si „nu zidesc inima”. Sigur, Darby a terminat dreptul! BER este o biserica pentru oamenii simpli! Cu adevarurile spuse pe intelesul tuturor. Darby in BER este un altoi cu totul nepotrivit!

  Si apoi, du-te in adunarea in Dr Felix – cea mai darbista cu putinta din Romania: este cea mai „seaca” adunare! Si cu cazuri de: adulter, pedofilie, violenta, abuzuri in familie, divorturi. Iti pot da exemple cu nume si prenume, dar nu are nici un rost!

  Cam aceasta este parerea mea despre scrierile lui Darby.
  PROBLEMA este insa alta (si se pare ca ai picat intr-o discutie din mers fara sa ai prea multe detalii despre cazul concret adus in discutie): darbist in acest context este folosit pentru toti cei care au invatatura gresita insusita de la dl. Darby, cum ca „odata mantuit, pentru totdeauna mantuit”!! Si aici nu e o chestiune de „fiecare cu incredintarea lui” / „merge si asa”.

  Aici nu doar ca peste 80% din fratietatea BER nu e de acord cu aceasta invatatura, dar si incearca pe cat posibil sa nu agreeze/promoveze oameni cu acesta invatatura.
  Faptul ca s-a trezit abia acum tarziu, in 2013, fratietatea pentru a trage aceasta linie de demarcatie nu este imputabil unui singur om. E o greseala colectiva. Ba tocmai timpul indelungat trecut pana la momentul acestei dezbateri a dat pe fata de nenumarate ori atitudini si fapte complet sfidatoare ale celor ce au aceasta invatatura.

  2. Da, as da mana, desigur. Dar nu stiu ce legatura are cu subiectul. Dau mana si cu colegul meu ortodox, chiar daca are alte convingeri. Dar stii ce este mai surprinzator? Cunosc cel putin 5 dintre ei care nu dau mana cu cei care gandesc sanatos! De ce? Sunt EXCLUSIVISTI si AROGANTI! Noi nu am primit asta de la inaintasii nostri! Citeste biografiile si predicile fr Tudor Popescu, te rog!

  3. Poate ca da, poate ca nu. De fapt, am inteles ca dl Tudor Poescu a citit si dumnealui carti scrise de Darby, si nu putine. Dar nicaieri si niciunde nu am gasit scris sau nu am auzit spunand pe cineva ca l-ar fi auzit pe dl Popescu sa recomande citirea lui Darby sau insusirea principalei abatute invataturi a dumnealui referitoare la siguranta mantuirii.
  Dimpotriva, exista o persoana care l-a adulat enorm pe Darby, in numele dlui Ion Socoteanu. Si dansul a recomandat citirea cu sarg a lui Darby. Este vorba despre adunarea din dr Felix, pe care a parasit.o. Acei frati din BER care fac tulburare, au aceasta invatatura gresita si au fost candva ucenicii dlui Socoteanu.

  Sper ca ti-am satisfacut curiozitatea!

  1. Multumesc de raspuns.
   1. Daca ai citit atat de mult despre acest Darby cu scrierile lui care „sunt de cele mai multe ori seci, obositoare, mult prea doctrinare si teoretice, neaxate in real/concret, neziditoare ci doar care “umfla capul” si “nu zidesc inima” de ce pui stamplia aceasta pe actualul SFT care n-au nimic de-a face cu el? Eu ii ascult in Carol de mic copil si poate si tu! Daca ai fi sincer, singur ai gasi raspunsul.
   In Dr Felix nu am fost niciodata si nici nu vreau sa ma duc, dar cazurile pe care le-ai prezentat acolo sti bine ca nu ne ocolesc nici pe noi. Deci nu avea rost sa le scri!!

   In leagatura cu aceasta mare minciuna“odata mantuit, pentru totdeauna mantuit” eu pentru prima data am auzit-o la fratele Botgros, bineneteles folosita ca acuzare nefondata..
   Cu siguranta procentul e mult mai mare, tinde spre 99.9% in BER impotriva aceste invataturi “odata mantuit, pentru totdeauna mantuit”. Dar am vazut pe multi care traiesc aceasta vorba, in frunte cu Botgros, Mircea Iorgulescu si altii care isi permit sa faca orice, caci “odata mantuit, pentru totdeauna mantuit”

   Fratele Botgros cu gura dansului a zis: daca fratii acestia accepta si sunt de acord cu acea definitie istorica a sigurantei mantuirii, eu ma retrag si numai este nici un razboi, nici o problema. Surpriza mare cred ca ai aflat-o! Toti suntem de acord cu acea FRAZA! Ai curaj sa-l intrebi pe Botgros ce mai vrea acum? Dar sa-l privesti in ochi!!

   2. De ce am pus aceasta intrebare?
   Te rog frumos sa-l intrebi pe Botgros daca da mana cu un darbist si daca are puterea sa-l priveasca in ochi. Daca zice „NU” atunci spune in sfarsit adevarul si trebuie sa ne rugam pentru el. Daca zice „DA” fara teama il poti face mincinos..si imediat isi v-a aminti ce a spus pe scari …in timp ce urca pe scari spre biroul personal.
   In legatura cei 5 care nu dau mana cu cei care gandesc sanatos, da-mi voie sa spun ca nici eu nu sunt de acord cu ei. Pe unul l-am identificat… mai raman 4! Nu intamplator un frate din actualul SFT fiind la o inmormantare era intampinat cu intorsul spatelui de catre anumite surori atunci ca se ducea sa dea mana cu ele. Dar ele sunt surori… deci tot 4 mai raman!!!

   3. Cunosc si eu niste frati care l-au citit pe acest Darby, ca si Tudor Popescu.”Dar nicaieri si niciunde nu am gasit scris sau nu am auzit spunand pe cineva ca l-ar fi auzit pe dl Popescu sa recomande citirea lui Darby sau insusirea principalei abatute invataturi a dumnealui referitoare la siguranta mantuirii” dar nici pe cei din actualul SFT nu-i poti invinui ca vorbesc despre aceasta abatuta invatatura. Cred ca nu-l poti face pe Tudor Popesc …. Darbist!!!

   Aceste discutii calvinism vs arminianism nu se vor termina niciodata. Deci hai sa oprim aceste vorbe in vant, si sa ne concentram pe ceva mai folositor.
   Daca ai timp citeste acest link, vei vedea cum fratii baptisti au 2 scoli in Romania, una la Oradea calvinista si un la Bucuresti arminiana. Si desi au „invataturi gresite” cum spui tu, totusi se tolereaza si nu se impotrivesc precum fac unii carismatici de pe la noi.
   http://mariuscruceru.ro/2009/02/20/dupa-calvinism-arminianism-open-theism-open-futurism/

   Mai revin cu o intrebare:
   4. Ce parere ai despre KSB? Daca nu sti cine sunt, ai pe cine intreba…

  2. Nu sunt dintre voi, am fost cind-va si vad ca s-a pripasit printre voi felul acesta de a nu iti da numele. Aceste pseudonime sau anonim, arata cit de seriosi sunteti in intelegerea Cuvintului lui Dumnezeu. Domnul Isus a vorbit lumi pe fata. Ce ai de ascuns MEMBRU?Daca esti un om sa nu zic un credincios intregu spune-ti numele. Sau faci dovada de unul care arunci aceste acuze ne fondate.dau mai jos ce spui.Birfesti? am sa iti dau definitia birfei. Sa vorbesti in spate de cineva, dar sa nu ai taria de caracter sa-i spui in fata.Ao, Pavel a spus in plina adunare ce ai Cloiei ia spus de unul sau de altul din adunare. fau-o si tu daca te consideri un om al lui Dumnezeu.

   Si apoi, du-te in adunarea in Dr Felix – cea mai darbista cu putinta din Romania: este cea mai “seaca” adunare! Si cu cazuri de: adulter, pedofilie, violenta, abuzuri in familie, divorturi. Iti pot da exemple cu nume si prenume, dar nu are nici un rost

   John!

  3. al, despre ce cazuri de pedofilie stii in Adunarea din Dr. Felix? Ma intereseaza in mod deosebit subiectul. Vezi ContraCurentului.com

   1. Ar trebui sa te intereseze altceva… Rubene. Privește cerul.

 6. Domnule, de unde sti dumneata ca 80% din BER crede sau nu crede ceva? Nu arunca cu cifre sau presupuneri pentru ca nu te poti baza pe nimic cand sustii chestiunea asta.
  Realitatea este ca cei mai multi predicatori din BER nu predica si siguranta mantuirii si libertatea de a trai in pacat, cu atat mai putin cei care sunt numiti „darbisti”. Faptul ca unii crestini au trait in pacat asta nu dovedeste ca erau „darbisti” si de aceea au facut ce au facut. Pai cati in BER nu au trait in curvie si nu aveau nici o legatura cu darbismul. Nu da foc la toata padurea pentru cateva uscaturi.
  M-am nascut si am crescut in BER si nu am auzit indemnuri de a trai libertin si in pacat. In schimb am auzit predici care ii ameninta cu iadul pe credinciosi pentru orice chestiune minora – ba ca s-a imbracat in panataloni o sora, ba ca s-a uitat la televizor, ba ca poarta veregheta sau se machiaza, etc. Si am intalnit oameni care traiesc cu frica de iad in loc sa se bucure de mantuirea data de Dumnezeu in dar si prin har.

  Si nu doar in BER este in discutie aceasta chestiune. In toate cultele evanghelice exista o tensiune intre arminieni si calvinisti. Darby a fost pur si simplu un calvinist, el nu si-a definit propria soteriologie pentru ca altfel ar fi fost numit sectant, iar dovada este ca contemporanii lui nu au luat in discutie acest aspect ci alte chestiuni legate de eclesiologia si escatologia lui. Culmea este ca marea majoritate din BER accepta viziunea lui Darby asupra sfarsitului, el fiind unul dintre pionii principali in popularizarea dispensationismului, dar nimeni nu vorbeste despre acest aspect. Si uite asa intr-un sens mai larg toti sunt darbisti.

  Spui apoi ca „ceilalti” creaza dezbinare, dar cum se face ca Ionel Botgros si Mircea Iorgulescu incearca sa schimbe in mod abuziv sfaturile de frati din diferite adunari iar „darbistii” trebuie sa se lupta ca statutul sa se respecte iar bisericile locale sa isi pastreze autonomia si sa voteze conf. propriei constiinte, nu dupa cum le dicteaza cineva. Aici ignori realitatea faptelor.

  Si inca o chestiune – o biserica de oameni simpli nu inseamna si simplism. De aceea suntem unde suntem ptr ca oamenilor li s-a spus ca lucrurile sunt simple. Teologia si doctrina nu sunt deloc simple, oricat am vre noi sa le simplificam. Daca ar fi fost simple nu s-ar mai fi scris, „doar” in ultimii 2000 de ani, biblioteci intregi despre doctrina si teologie.
  Iar o monstra de simplism este exact aceasta exprimare „odata mantuit pentru totdeauna mantuit” , o expresie care are in spate secole de dezbateri doctrinare. Si iti mai spun ca in BER aceasta chestiune trebuie lasata la liberatatea de constiinta a fiecaruia. Doar asa putem merge mai departe.

  Ar trebui sa recunosti ca desi noi discutam despre aspecte teologice, acestia duc pur si simplu o lupta politica pentru putere, influneta si bani, folosindu-se de chestiunile doctrinare, iar noi ne scoatem ochii pe bloguri si prin adunari.

 7. Cartile din podul din Carol Davila care au apartinut lui Teodor Popescu, sunt pline de notite si conemnari. Teodor Popescu l-a studiat cu SARGUINTA pe Darby. Printre invataturile lui Darby este si BOTEZUL PRUNCILOR deci Botezul casei creştine.
  In cartea Amintiri despre Teodor Popescu, aceea cu o biserica ortodoxa pe coperta scrie CLAR ca Teodor Popescu l-a simpatizat pe Darby, şi, că a incercat să aplice învăţătura lui Darby in Carol Davile privind LIBERTATEA ca fraţii să vorbească aşa cum le dă Duhul Sfânt, fără programare, decă fără amvon. Teodor Popescu preciza ( cu tristeţe) că nu a putut continua sistemul pt. ca au inceput fratii sa se certe. Ca unul care am fost 18 ani in Cazavillan si in Felix… pot declara ca NU EXISTA si NU A EXISTAT IN ROMANIA DARBYŞTI. DARBY spunea că dacă într-o Adunareeste armonie perfectă între fraţi, Domnul Isus este prezent. În ce Adunare a fost vreodată armonie PERFECTĂ înttre fraţi? Fr Ion Socoteanu nu a fost darbyst, el a fost contuinuatorul învăţăturii lui Teodor Popescu, deci avea aceaşi simpatie faţă de Darby. ACESTA E MOTIVUL EVENIMENTELOR din 1982. După plecare în veşnicie a lui Teodor Popescu şi pana azi şi în continuare, …ISTORIA adevărata a lui Teodor Popescu este din ce in ce mai FALSIFICATĂ … Darby a susţinut lucruri imposibile de realizat. Dar el a aplicat ceeace spunea. Cum apărea o diferenţă de păreri f f mica intre fraţii din adunarea unde era el… imediat Adunarea aceea era DIZOLVATĂ. acesta e motivul originalităţii lui, şi a imposibilităţii aplicării în practică a înţelegerii lui privind Adunarea lui Dumnezeu Darby, are învăţături spirituale de o profunzime covârşitoare, prin care scoate în relief Gloria si Desăvârşitrea Domnului Isus şi relaţia Lui de ascultare perfectă de Tatăl. Asta a deranjat şi deranjează totdeauna pe satan, şi pe adepţii lui , nu numai din sfera demonilor dar şi a oamenilor…(vezi evenimentele din Carol, după plecarea lui Teodor Popescu şi Ion Socoteanu). Greseala celor din Felix, nu a tuturor, estre idolatrizarea lui Darby.
  Unii dintre ei consideră în mod absurd că nu mai pot fi revelaţii şi că totul a fost descoperit prin Darby, Kely şi câţiva fraţi dintre FRAŢI. deci cine nu se aliniază la acest sistem de înţelegere este exclus! Deci darurile au fost epuizate … cine mai scoate ceva din Cuvânt, şi nu e pe linia Fraţilor (agreiaţi) este considerat MISTIC, deci ERETIC! Asta e anomalia celor din Dr Felix .
  Sectele carismatice inclusiv KSBul nu ll agreiază pe Darby, Pentru că au învăţături care se exclud reciproc. Oricum, Gloria Domnului Isus nu va avea de suferit
  niciodată. Chiar dacă postmortem, Darby, şi Teodor Popescu sunt prigoniţi,poziţia lor rămâne cunoscută şi apreciată de Singurul care are această competenţă!
  Un fenomen ciudat este ca secta KSB face casă bună cu cei care vântură invăţătura care nu este scrisă în Cuvăntul lui Dumnezeu … că MÎNTUIREA se poate pierde.
  P.I. Covasna 12.11 2013

  1. Ai cumva o carte studiata de Teodor Popescu, si cu insemnarile dumnealui? Ar fi buna o copie sau un scan ca sa vada mai multi.

 8. Petru Ion, dezinformezi groaznic. Te citez „Unii dintre ei consideră în mod absurd că nu mai pot fi revelaţii şi că totul a fost descoperit prin Darby, Kely şi câţiva fraţi dintre FRAŢI. deci cine nu se aliniază la acest sistem de înţelegere este exclus!” Asta e o minciuna sfruntata.

 9. Esti un crestin …? Daca da, atunci esti din categoria celor ce sunt doar cu numele crestin. Crestin inseamna A LUI HRISTOS … daca esti unul din Felix ori esti nou ori esti unul rau intentionat …
  Am dovezi suficiente si clare sa dovedesc ceeace am spus.
  Iti dau numai un exemplu concret: in 2002 sau 2003, liderul din felix a predicat la o conferinta fara Biblie ci direct din cartea lui Darby cu coperta rosie … care se numeste
  Comentarii la Epistola catre Evrei de J.N.Darby.
  Pentru ca eram acolo am discutat cu cativa, problema si am intrebat cum se poate sa mergi cu o alta carte si nu cu Biblia la amvon… . Raspunsul a fost evaziv si total aiurea.
  Poti verifica. Iar o data, cand l-am intrebat pe un altul mi-a spus ca darurile au fost deja date, si ca cine mai vine cu ceva in afare fratilor … da dovada de misticism… (intreaba pe Bogdan Dincescu … el a adus acest argument).
  Tocmai de aceea cei din partasia GBV se numesc exclusivisti …. Din anul 2001 pana acum cei din GBV au exclus peste 500 de adunari din partasia lor … tocmai din acest motiv… ei sunt ca intr-o cutie de conserva … .
  Tocmai de aceea pot fi usor manevrati de carismatici… de ex de KSB …
  Deci nici vorba de minciuna sfruntata ci de adevar 100%!
  A… c[ nu sunt toti de aceiasi parere asta e altceva!
  In paranteza iti spun daca esti din Felix si nu tii cont de acest principiu … esti in pericol fie sa fi marginalizat sau daca insisti chiar mai grav …
  Deci Domnul Isus sa te lumineze!

  1. Despre care lider din Felix vorbiti? Despre I.S. ? atunci, el nu mai e in Felix. In rest, nu exista niciun lider in Felix. Iar parerea unuia sau a altuia in privinta darurilor nu reprezinta parerea tuturor. Chestia cu excluderea a 500 de adunari iar e o minciuna sfruntata. De fapt, nici la afirmatia ca cine nu se aliniaza e exclus, nu ati adus dovezi. Amplificati niste lucruri pentru a reda o stare de lucruri generala.
   E uimitor cum ati putut sa ma catalogati ca fiind crestin doar cu numele dupa doar un comentariu. Se pare ca va sta in fire sa catalogati in stanga si in dreapta pe cei care „sunt rau intentionati”, adica cei care nu sunt de acord cu dvs…

   1. Tu vrei sa ma convingi ca cei care merg des la Dilenburg nu sunt lideri in Felix?
    Te minti singur!

    Pai de aceea l-au si lichidat pe dr I. Socoteanu … ca sa fie lideri!

    De ce au facut aceasta …e simplu… ca sa preia conducerea …

    .. cunm adica nu esti crestin doar cu numele? Identificarea ta e clara UN CRESTIN … deci un crestin anonim …in ceata sau in intuneric …e tot una …
    daca ai avea coloana vertebrala ai spune cine esti… iar la ce sppui ca e minciuna sfruntata iti repet … e adevar … fara exagerare… ti se par multi 500 de adunari excluse? Numarul e mai mare asta a fost anul trecut …nu sunt cei din Felix exclusivisti? Aici tu nu spui adevarul… ASA sunt anonimii cu ei e greu sa o scoti la capat … un anonom sta in ceata cu tz si cu a cu palarie altfel e ceata care inseamna crestin de duzina ….. Cu anonimii nici nu merita sa pierzi timpul …e ca si cum ai vorbi singur …Citeste despre Domnul Isus …care spune … Eu am spus totul pe fata ..etc etc… Daca nu citesti Biblia nu ai putere sa vii la lumina… ramai doar un crestin de nume.. deci ANONIM!
    (vad ca nici Emi nu e anonim … !)

    Notiunea cu dreapta si stanga e ridicola… se pare ca esti printre putinii care nu stiu aceste lucruri… si asta pentru ca esti ANONIM…

  2. Bogdan Dincescu | Răspunde

   Ador prarfrazarile si reprezentarile truncheate.
   Ceea ce as avea de spus cu privire la aceasta chestiune este ca sunt convins ca d.p.d.v. doctrinar nu ar mai fi adevaruri de redescoperit fata de ceea ce au redescoperit fratii din secolul al XIX-lea (Darby, Kelly si inca cativa). Orice doctrina noua si diferita fata de ceea ce au gasit ei ar fi, cel mai probabil, abatuta de la Scriptura. Si atunci ce sa predice cineva? Sigur ca nu e cazul sa ia si sa invetze papagaliceste ceea ce au scris fratii si apoi sa reproduca. Este nevoie sa rumege. Iar daca este sa fie ceva nou, noutatea ar fi adaptarea aceleiasi doctrine de baza la secolul in care traim. De pilda, Darby si Kelly au trait inainte de Freud si Jung. Si, atunci, cum se vede de fapt psihologia si psihanaliza in lumina Scripturii. In secolul al XIX-lea se punea problema ca duminica parcurile publice sa fie inchise, ca oamenii sa nu se duca la plimbari in parc ci sa mearga la biserica. Acum, in schimb, s-ar pune mai curand problema ce anume vizitam pe Internet. Cred ca fiecare generatie trebuie sa sape din nou fantanile pe care filistenii le-au astupat si sa le puna aceleasi nume.
   Cat despre BER si alte organizatii si masinatzii (din diferite cule, biserici, etc.), offf… Tare trist cum interesele si orgoliile personale si de clan fac de ocara numele Domnului Isus inaintea lumii intregi.

 10. Dar ce parere aveti de Spurgeon care sustinea „odata mantuit, pt totdeauna mantuit?” Darby nu era singurul sustinator al acestei „erezii”. Asadar, ce ramane de facut? Sa calcam in picioare pe oricine nu e de acord cu noi?

  1. Nici eu nu consider chestiunea o interpretare gresita daca este inteleasa intr-un context corespunzator. Numai ca sunt multi care nu inteleg contextul si cadrul acestei afirmatii sau nu vor sa il accepte, si atunci exagereaza cu asa zisa libertate de a pacatui. Nu cred ca se pot gasi multi calvinisti – asta daca se pot gasi unii – care sa sustina o viata de pacat. Ba din contra calvinistii, in general, pun un accent foarte mare pe predicarea impotriva pacatului si perseverenta sfintilor intr-o viata de sfintenie. Ideea este ca am intalnit credinciosi in BER care au convingeri calviniste, cei mai multi fara sa stie ca acestea se numesc asa, 🙂 ceea ce confirma ideea ca lupta este politica.

  2. Da Dani, dar tot el a spus ca e mai bine sa fii nesigur si sa ajungi in cer, decit sa fii prea sigur si sa fii dezamagit ca ai ramas pe dinafara.
   Nu mi amintesc nde am citit, ca e f demult.
   Asta nu e motiv de cearta;
   da mai bine sa fii neincrezator si mai atent , decit sigur si sa te porti neatent, dar nu e motiv de dicordie, pentru ca nu pacatuiesti crezind una sau alta.
   Mai degraba ar fi un alt motiv la BER de discutii, dar vad ca nimeni nu l baga in seama.

 11. Putini au fost in decursul istoriei crestine care au primit lumina de sus cu privire la Mintuirea Domnului Hristos.Citirea Scripturi prin idei preconcepute de alti nu te duce la intelegerea pe care Duhul sfint(daca il ai) ar vrea sa iti descopere.Domnul Isus le spune ucenicilor inainte de a pleca ca, este de folos sa ma duc la Tatl ca sa va trimeata Duhul Adevarului.Ce va face El? va lua din ce este al Meu si va va descoperi. Ce este al Domnului Hristos? Cuvintul scris.Ce sa mai descopere atit timp cit cei care sunt plini de invataturi omenesti nu mai au nevoie.meditati la ce spune Cuvintul prin Ap, Pavel si Petru. Pavel raob al lui Isus Hristos. Petru rob al lui Isus Hritos. Si in engleza aduce ceva ce ne da mai multa lumina. LEGAT. Legat dece? de legamintul singelui Domnului Hristos.Se naste o intrebare pentru cei care spun ca poti trai cum vrei ca nu pierzi mintuira.Poate robul sa traiasca altfel de cum vrea Stapinul Lui?Negresit ca nu. Las pe fiecare care este sincer cu el insusi sa mediteze sa reflecteze la aceasta intrebare.

  John

 12. Dani Ionescu,
  … daca Spurgeon se refera la mantuirea din Faptele Apostolilor 4: 12 are dreptate. Mântuirea este acordată pentru totdeauna ca Dar al Harului lui Dumnezeu. Cuvântul precizează că lui Dumnezeu nu iI pare rau de Darul pe care L-a facut. Dumnezeu nu greşeşte niciodată în ceeace face.Dumnezeu în preştiinţa Lui, nu va greşi niciodată, acordând MÂNTUIREA cuiva care n-ar fi în stare să o păstreze. Oamenii nesinceri faţă de Dumnezeu confundă predestinarea cu preştiinţa. Deci, Darby nu este sustinatorul unei erezii. El nu susţine predestinarea ci preştiinţa. Darby nu poate fii înţeles decât de cei cu adevărat născuţi din nou. Nerecunoaşterea personalităţii spirituale a lui Darby sau Spurgeon si a lucrării lor este ignoranţă. Mă opresc … dar nu înainte de a spune că manevrele celor care nu au in CENTRU PE DOMNUL ISUS, ca si CAP al ADUNARII, folosec in mod abuziv numele lui Darby, drept paravan, pentru că în viclenia lor sunt conştienţi că sunt mulţi din Carol Davila care nu sunt obişnuiţi cu hrana tare şi pot fi uşor manipulaţi. Mai grav e că mulţi dovedesc prin comportament că nu au naşterea din nou. Alţii au început deja să se dezmeticească, şi alţii se vor dezmeticii ( dacă sunt mîntuiţi – pentru că Domnul Isus nu îşi părăseşte turma LUI). Deci numele lui Darby este luat in deşert. Ce este mai grav este că şi numele Domnului Isus este luat în deşert de unii care se autointitulează creştini, dar care prin comportare se dovedesc mai răi decât cei din lumea necreştină.
  Revin la exprimarea odată. Este o mare diferenţă între “o dată” şi „odată”.
  Scurt şi explicativ: Cine are o dată ( an, luna, zi ora, minut, secundă) în care a fost mântuit, nu va gândi nicodată că poare trăi oricum. Dacă va gândi aşa, tocmai o astfel de gândire e o dovadă că nu a avut niciodată: o dată ( an, luna, zi ora, minut, secundă) în care a fost mântuit.
  Ce i se impută lui Spurgeon si lui Darby: nu este!
  P.I. Covasna

 13. Mircea Iorgulescu vrea sa introneze prin violenta dictatura in BER

  Sistemul din Pitesti si Campulung este asemanator sistemului de intronare a dictaturii KSB

  Doua pasaje din cartea lui Joachim Rosenthal care arata clar ce este dictatura KSB si pana unde se ajunge

  Pagina 50
  ………………………………
  «Erlo Stegen, avea control total asupra noastră», «când Erlo era fericit, totul era bine», «când Erlo nu era fericit, nici noi nu eram», «noi l-am făcut dumnezeul nostru». Comisia a audiat din nou mărturii de la oameni îndoctrinaţi cu concepţia unui «Dumnezeu veşnic mânios, a unui Dumnezeu care este totdeauna furios» (…) Aceasta a confirmat concluziile comisiei despre rolul jucat de factorul frică folosit de KSB. Câţiva dintre cei care au părăsit KSB-ul şi au găsit noi cămine spirituale au remarcat cum, în noile părtăşii, învăţătura despre dragostea lui Dumnezeu i-a inundat pur şi simplu, ca o descoperire complet nouă. În perioada de timp pe care au trăit-o la KSB nu s-au gândit la un Dumnezeu care iubeşte. Aceasta dovedeşte o lipsă serioasă a învăţăturii KSB-ului despre Dumnezeu. Ei Îl văzuseră până atunci numai ca un Dumnezeu mânios, gata oricând să-l pe-depsească pe păcătos.“(70*)
  Pag 51
  La punctul 4 (abuz psihologic): KSB-ul a instaurat brutalitatea nu numai în scopul lor, ci a decretat în acest fel şi instrumentarea unei secte psihice; despre aceasta ne sunt date următoarele expuneri:
  „Martorii au depus dovezi multiple privind manipulări prin presiuni psihologice exercitate de conducerea KSB-ului.
  Comisia a auzit întâmplări despre blesteme înfiorătoare care au fost rostite sau ameninţări prin blesteme, pe care Erlo Stegen le-a rostit împotriva celor care au început să comită greşeli, împotriva celor care puneau la îndoială autoritatea sa sau împotriva acelora – chiar şi a membrilor de familie – care au părăsit sau pu-teau părăsi KSB-ul. Imprecaţiile puteau fi formulate în maniera: „Rostesc acum blestemul lui Dumnezeu asupra vieţii tale”.
  Unii au mărturisit cum, fără explicaţie, au fost marginalizaţi sau cenzuraţi, în timp ce alţii au fost anunţaţi să părăsească misiunea, iar din toate părţile li se re-proşa retragerea.
  ……………………………………………

 14. Iata o analiza serioasa la care trebuie un raspuns serios si practic:
  http://ioan8.wordpress.com/2013/11/18/mineriada-carismatica-la-ber-si-binecuvantarile-care-o-insotesc/#comments

  Mineriada Carismatica la BER si binecuvantarile care o insotesc
  November 18, 2013 at 7:11 am
  Prima binecuvantare: zguduirea din temelii a cultului BER
  Cultul BER a mai trecut prin scindari dar nu la nivelul acesta violent. Mineriada carismatica este un sacrilegiu dar zguduirea din temelii a cultului BER devenise o necesitate. Iata de ce. In anii comunismului credinciosii de la BER faceau nota aparte pe strada mai ales cand cu familile lor asteptau tramvaiul sau autobuzul ca sa mearga la adunare. Vedeai in statie in special duminica dimineata parintii cu multi copii imbracati curat si ordonati. Aceste familii emanau o anumita sfintenie deoarece traditia buna din BER in vremea aceea nu lasa libertatea credinciosilor de a avea radio sau televizor sau a participa in acte sociale de cultura. In ce descriu aici nu vreau ca cititorii sa creada ca aveam deaface cu un fel de fanatici. Credinciosii din BER ca de altfel evanghelicii romani la vremea aceea erau plini de Cuvant si aveau o intelepciune de la Dumnezeu care ii separa de alti fanatici religiosi.
  Datorita unei vieti simple dar imbogatita de Cuvant copii acestor familii in general au invatat bine la scoala. Cu timpul, chiar inainte de revolutie atat in Carol Davila dar si in alte biserici BER au aparut o intreaga comunitate de studenti care erau sfinti dar si cu note bune. Deci din anii 70 pana in prezent BERul s-a transformat intr-o denominatie cu multi absolventi de facultati care au joburi excelente. Putem spune ca fara vreo intentie marturisita tineretul BER de cateva decenii a vrut sa depaseasca cu foarte mult conditia parintilor lor. Totul este foarte bine numai ca a aparut un fenomen de satisfactie si preocupare cu jobul, familia, recreerea si complacerea intr-o viata confortabila. Ce am spus aici este o zugravire in termeni generali a fenomenului, lucrurile sunt mai complexe dar cam aceasta este directia.
  Mineriada carismatica a zguduit indiferenta si preocuparea pentru viata moderna, fortzand aceasta generatie sa isi puna intrebari serioase cu privire la situatia BER.
  Intrebare: zguduirea BER este pentru daramarea cultului sau pentru trezirea credinciosilor?
  A doua binecuvantare: credinciosii BER in special tinerii isi descopera mostenirea spirituala
  Acuzatia neadevarata adusa de Ion Botgros si echipa carismatica, ca o parte din predicatorii BER ar fi Darbisti, a dus la investigarea convingerilor fondatorului BER, Tudor Popescu. Atat Horia Azimioara (biograful lui T. Popescu) cat si Petru Ion au dovedit ca Tudor Popescu s-a inspirat mult din J.N. Darby. Cititi aici.
  Ideea ca BERul este un cult cu origine de oameni fara educatie si ca asa trebuie sa continue este un fals gigantic. Asa cum am aratat in alt articol, atat Tudor Popescu cat si asociatii lui au fost intelectuali biblici dar smeriti si saraci. Cu siguranta nu simplisti si nu proletari. Spunand asta nicidecum nu umilesc pe cei fara o educatie seculara. In mod expres rog cititorii sa lectureze aceste doua articole despre oameni simplii dar educati teologic. Unul a fost Batranul Paraschiv din Brezoaiele, vezi aici, iar cealalta persoana este sora Virginia din Satic, Arges care mai este inca in viata; vezi aici.
  Orice biserica BER avea o mica biblioteca in care se gaseau totdeauna pe langa scrieri ale lui Tudor Popescu, si carti ale lui C.H. Mackintosh. O alta carte care trebuie citita este complierea teologiei lui Tudor Popescu de catre Horia Azimioara in lucrarea numita “Din Cuvintele lui Teodor Popescu”. Cei care cunosc engleza ar putea sa citeasca scrierile lui C.H. Mackintosh in original. Le va fi de mare folos.
  Intrebare: vor pierde credinciosii BER in special tinerii aceasta ocazie de a aprecia mostenirea spirituala si de a deveni mai documentati Biblic si teologic?
  A treia binecuvantare: credinciosii BER acum pot vedea cine sunt apostatii si vrajmasii lucrarii de reforma in ortodoxie facuta de Dumnezeu
  O mare neglijenta in cadrul BERului este lipsa de constienta ca Dumnezeu pana in prezent a facut o singura reforma radicala in ortodoxie in 2000 de ani de crestinism, prin fostul preot Tudor Popescu. Spunand aceasta nu afirm ca Tudor Popescu a pornit sa reformeze biserica ortodoxa, si nici nu blamez biserica ortodoxa. Nevoia de reforma nu inseamna si blamarea ortodoxiei. Intr-un articol viitor voi arata cat de esentiala este lucrarea lui Dumnezeu in istoria bisericii prin aceasta reforma.
  Avand in vedere cele spuse in paragraful dinainte putem observa cat de grava este mineriada carismatica, si recentul puci de la Campulung. Am vazut pe viu apostazia comunisto-carismatica la lucru.
  Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca multi din BER sunt loiali unei mentalitati proletare, unor lideri cu abilitati politice, si nu Domnului Cristos si Cuvantului Sau. Aceasta se observa si din lipsa de reactie sanatoasa (nu violenta) a bisericii din Carol Davila sau din Campulung.
  Intrebare: masa de credinciosi din BER pe cine va sprijini in final? Pe cei care prezinta Cuvantul curat si documentat, sau pe comunisto-carismatici?

 15. Acum traim aceste versete CACI VREMEA ESTE APROAPE !
  APOCALIPSA 22
  10. Apoi mi-a zis: „Sa nu pecetluiesti cuvintele prorociei din cartea aceasta. Caci vremea este aproape.
  11. Cine este nedrept sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant sa se sfinteasca si mai departe!

 16. Ce patere aveti de ce spune acest tanar … care sa pocait …?
  ALIN LOLOS fostul iluzionist …

  1. Si iti dai seama ca nu este din BER? nici nu stiu daca a auzit de BER.. 🙂

 17. OMUL ASTA nici nu a auzit de Darby.
  Asi vrea sa aculte si fr Botgros si minerii lui Mircea Iorgulescu aceasta predica …

  1. Bogdan Dincescu | Răspunde

   Deci, sa revenim la ceea ce spunea Domnul. Cand – retineti bine cine anume! – tocmai Ioan i-a spus despre cineva care scotea demoni in Numele Lui si au vrut sa-l opreasca pt ca nu-i urma pe ucenicii Domnului. I-a spus „nu-l opriti”. Deci, nu este cazul neaparat sa clasam in negru pe cei care „nu ne urmeaza”. Dar este cazul sa-L urmam pe Domnul in ceea ce am inteles. Asa ca nu cred ca este neaparat ca cineva sa fi auzit de Darby pt ca sa se pocaiasca, dar daca recunoastem ca Darby a avut din partea Domnului niste desoperiri nu cred ca este cazul ca pe acelea sa le aruncam la gunoi numai pt ca multi s-au pocait si au fost mantuiti fara a fi auzit de el. Dupa cum nu era potrivit ca ucenicii sa-l opreasca pe acel om, tot asa nu ar fi fost potrivit ca ucenicii sa-l urmeze pe acel om care scotea demoni, si, facand asa, sa inceteze a-L mai urma pe Domnul. Sa-L urmam pe Domnul, nu sa urmam niste oameni, iar in ceea ce priveste lucrarile, trebuie sa recunoastem ca exista oameni care fac lucrari mari pentru Domnul chiar fara sa cunoasca anumite adevaruri importante.

 18. Il cunoastem prea bine pe Alin Lolos… Si dupa ce s-a pocait: are mari probleme cu drogurile, este dependent de pornografie, si are probleme psihice. Par acuzator, dar il cunosc bine pentru ca a avut o relatie cu o fata in biserica unde merg eu.

  Si daca Alin Lolos il plateste pe baiatul dumitale Paul Ion pentru filmari + promovare, crezi ca ne poti baga pe gat un astfel de om? I-a povestit Paul ce este la moda acum, i-a spus 2 vorbe, a citit si el ceva, si apoi a recitat in fata camerelor!

  Credeam ca ai discernamant spiritual sa iti dai seama cine este acest Alin Lolos care traieste numai din publicitate si in fata camerelor de filmat. Paulica oricum nu stie pe ce lume e, dar dumneata?

  Istoria imi va da dreptate!

  Bogdan R

  1. eu nu il cunoastem pe Alin Lolos… stiu doar ce vad pe internet.. l-am auzit si pe la o emisiune tv.. deci nu am mai multe date.. din ce biserica esti? Da-ne mai multe informatii daca vrei.

   1. Emi, am avut ocazia sa vorbesc cu Alin Lolos. El s-a intors la Dumnezeu ca fiul risipitor. Unii se incarca grav cu păcatul de a-l împroşca cu noroi. Se confirmă astfel ce este scris: Cuvântul lui Dumnezeu stârneşte împotrivire.
    Daca vrei să şti mai multe despre el, mai jos e blogul unde poti vorbi cu fratii din părtăşia în care este cunoscut:

    http://rodiagnusdei.wordpress.com/2013/10/28/alin-lolos-noul-website-fara-compromis/

   2. Nu este vorba despre ce cred sau nu ci despre informatia pe care Bogdan R a adus-o. I-am cerut doar sa aduca mai multe lamuriri.. si despre el si despre Alin Lolos. Ma voi uita pe acel site.

  2. Bogdan, imi pare rau de starea ta. Prin ceeace scrii dovedesti o nemultumire ascunsa in suflet, despre care îţi voi spune la sfârşit. Tu dovedesti că nu ai naşterea din nou. Pentru că un om nascut din nou nu poate minţi atât de conştient. Alin Lolos a avut un moment de pocaintă reala, tu când vei face acest pas? Ii cunosti trecutul pe care multi il cunosc, dar Sângele Domnului Isus l-a spălat,făcând din el un om nou. Lucrul acesta deranjează pe cel rău şi pe tine care eşti sub influenţa lui. Alin are o viaţă nouă pentru că a fost scos din întuneric şi trăieşte în lumină, căutând o viaţă de sfinţire şi aceasta prin aprofundarea Cuvântului lui Dumnezeu. Cel rău scrâşneşte din dinţi că l-a scăpat din ghiare, iar tu eşti unul din cei care te laşi folosit de el ca să ponegreşti un sfânt.Chiar şi celelalte acuzaţii pe care le scrii sunt neadevăruri, pe care Cuvântul lui Dumnezeu le numeşte bănuieli rele. Aceste bănuieli rele, sunt neadevăruri pe care le propagi fără dovezi – şi aceste dovezi nu ai de unde să le aduci pentru că ele nu există decât în imaginaţia ta pornită spre invidie şi răzbunare.
   Atacul tău are o motivaţie mult mai profundă, pe care mulţi cititori nu o o sesizează. Eşti cumva un simpatizant din umbră al sectei carismatice KSB? Această sectă carismatică anticristă, dezonorează pe Fiul lui Dumnezeu. Toţi cei care se alipesc de duhuri înşelătoare, ajung să fie victime ale acestora. Este posibil ca, adevăratul motiv al atacului tău să fie că am făcut dezvăluiri din cartea fratelui Rosenthal, privind adevărata identitate a KSBului. Cât priveşte defăimarea adsusă la adresa lui Paul, nu numai că nu se confirmă, dar este exact invers, faţă de ceeace spui tu. Filmările introduse pe youtube reprezintă o lucrare care se dovedeşte clar a fi pentru Slava lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu care nu se lasă dator îl binecuvintează şi material pe Paul, care chiar in perioada de criza are de lucru din belşug ca arhitect, aşa că şi aici insinuarea ta că ar primi bani pentru filmări este calomnioasă şi mincinoasă.
   Închei la fel ca tine dar cu o modificare: Istoria va dovedi, ce urmăreşte fiecare, inclusiv, secta anticristă KSB şi adepţii ei, care sunt îmbrăcaţi in îngeri de lumină, sau lupi răpitori. Deocamdată ei sunt in faza in care dezbină ca să domine.

   Ultima ta propoziţie, e un strop de venin, care nu are nici un efect asupra mea. Şti de ce? Pentru că prin HAR sunt sub scutul protector al Sângelui Domnului Isus!
   Şi sunt SIGUR de aceasta! Totul e HAR! ( … inclusiv Tit 2: 11-14)

   1. Bogdan Dincescu

    De ce sa te pronunti atat de categoric asupra unor lucruri pe care numai Domnul le cunoaste exact? Nu ii spunea Pavel lui Timotei: „Domnul ii cunoaste pe cei care sunt ai sai”? Deci, tocmai Pavel spunea aceasta si nu pretindea ca el i-ar cunoaste pe cei care sunt ai Domnului, nici nu-i spunea lui Timotei ca el ii va cunoaste pe cei care sunt ai Domnului.
    Ca urmare, cred ca ar fi prea hazardat sa pretinda cineva ca ar cunoaste despre altcineva ca este al Domnului sau nu.
    Sigur insa, exista fapte care pot parea sa infirme marturisirea de credinta a cuiva, iar cu privire la aceste fapte, apostolul Pavel spunea in continuare „cine rosteste numele Domnului sa se departeze de faradelege”. Deci, daca vedem in cineva in mod clar faradelege, atunci sa ne departam de el. Dar, atentie! Sa fie clar ca e faradelege si nu cumva sa fie doar o antipatie personala pt ca el traieste altfel decat mi se pare mie ca s-ar cuveni sa traiasca, eu facand din parerile mele un etalon pt a masura viata de credinta a altora, ca si cum as sti ce anume fapte bune ar fi randuit Domnul pt fiecare ca sa umble in ele. Cand Petru l-a intrebat pe Domnul „ce va fi cu acesta” – fiind vorba chiar de Ioan, tovarasul lui -, Domnul i-a spus „ce-ti pasa tie … tu urmeaza-Ma”. Vasazica s-ar cuveni sa nu ne preocupam prea mult cu viatza de credinta a altora, ci fiecare sa se ocupe in primul rand de propria lui viatza de credinta.

  3. Cit neadevar, cum poti fi atit de mincinos?
   Esti in stare sapredici pe strada ca Alin?
   Stii CINE i da putere?
   Numai Dumnezeu, nu minciunile venite de la asa zisi crestini.

  4. Urat din partea dv. ca spuneti despre Alin Lolos ca „are mari probleme cu drogurile, este dependent de pornografie, si are probleme psihice”. Improscati cu noroi si nu aduceti nicio dovada. Si chiar daca ar fi asa, ce ati facut pentru el, din moment ce il cunoasteti bine? V-ati oferit sa-i instalati un filtru anti-pornografie, sa-l monitorizati, sa-i oferiti consiliere crestina, l-ati trimis la un psihiatru bun? E usor sa acuzi fara sa faci nimic. Chiar daca ce spuneti ar fi adevarat, aveti impresia ca e singurul pocait dependent de pornografie? Faceti un sondaj anonim in biserica pe care o frecventati, si veti avea o mare surpriza…

 19. CE DURERE !!!TREBUIE SA STITI ADEVARUL!
  CU PERMISIUNEA SI DORINTA FRATELUI GIULEA :
  Subject: Ce durere

  Într-o zi totul s-a spulberat, ce durere, ce dezamăgire.
  Pe data de Noiembrie 8 2013 a fost schimbat sfatul de frați de la Adunarea de la Câmpulung și iată care au fost consecințele:
  De mai mult de 18 ani de zile a avut loc, din două în două luni, în Județul Argeș o adunare de tineret, unde veneau între 200 până la 500 de tineri ca să audă Cuvântul lui Dumnezeu. Ce moment minunat să evanghelizezi și să întărești un tineret care trăiește sub influența sexului, drogurilor, alcoolului și a neascultării de profesori, părinții și de organele de ordine. Tinerii, până la masa de prânz ascultau predicii, masa de prânz le era servită gratis, iar după masă puneau întrebări la care răspundeau vorbitorii și alții creștini duhovnicești. Eu am fost și am vorbit la aceste adunări de mai multe ori, și știu că și mulți dintre dvs. a-ți fost și a-ți vorbit acolo. Era o frumusețe să vezi atât de mulții tinerii veniți să asculte Evanghelia. Începând cu data de Noiembrie 8, 2013 această adunare nu va mai avea loc. Ce durere ….
  De mai mulți ani de zile în peste 200000 de case se putea auzi și vedea programele de evanghelizare din Adunarea de la Câmpulung și cea de la Rucăr. Aceste programe erau transmise luni seara și marți dimineața ora României. Aceste programe de televiziune erau vizionate de mulți telespectatori care nu au intrat în adunările creștine. Am înțeles că se puteau viziona aceste programe din Curtea de Argeș, Comuna Corbeni și chiar Comuna Tigveni. Am înțeles că mulți au primit pe Domnul Isus prin programele acestea. Sunt puține locuri în Romania unde se poate face așa ceva. Am înțeles că începând cu data de Noiembrie 8, 2013 aceste programe nu se vor mai putea viziona. Ce durere ….
  De mai mulți ani de zile adunarea de la Câmpulung avea un articol în ziarul local „Evenimente Mușcelene”. În ultima perioadă se scria din cartea „Din Cuvintele lui Teodor Popescu”. Peste 3500 de abonați puteau să citească cuvinte sănătoase și biblice. Am înțeles că începând cu data de Noiembrie 8, 2013 aceste articole nu se vor mai publica. Ce durere ….
  De peste 8 ani de zile la Adunarea din Câmpulung era în fiecare vineri seara o adunare de studierea Bibliei. Au ajuns la a doua Petru Capitolul 2. (citiți să vedeți ce spune Petru aici). Începând cu data de Noiembrie 8, 2013 această adunare nu va mai avea loc. Ce durere ….
  La adunarea de la Câmpulung era și un Mini Centru Misionar. Acest Mini Centru Misionar ajuta la costul transportului unor frați care puteau, doreau și meritau și meargă să facă evanghelizări în localitățile unde nu erau adunării creștine. Am înțeles că chiar suporta întreținerea totală a unui misionar. Tot acest Mini Centru Misionar a inițiat și întâlnirii cu lucrătorii pe Județul Argeș. Am înțeles că începând cu data de Noiembrie 8, 2013 acest Mini Centru Misionar s-a desființat. Ce durere
  Aceste activității le cunosc eu și poate că mai sunt și alte activități pe care eu nu le cunosc. Îmi cer scuze dacă nu am scris și despre alte activități.
  Frate Ionel Botgros, Mircea Iorgulescu și Adrian Stan dacă ce am scrie eu aici este adevărat, Dumneavoastră cunoașteți adevărul, atunci luptați împotriva lui Dumnezeu. Vă rog să citiți foarte atent Matei 28:18-20. Opriți-vă și pocăiți-vă. Să nu vă pomeniți că luptați împotriva Dumnezeului Cerului, vă spun că nu veți birui.
  Eu sunt interesat de orice aspect al evanghelizării.
  Vasile Giulea

 20. COMENTARIU privind POSTAREA FILMULUI dela CAMPULUNG
  Eclesiastul spune:
  Orice lucru isi are vremea lui …
  Si parafrazand am putea spune ca
  ASCUNDEREA LUCRURILOR ISI ARE VREMEA EI si TRANSPARENTA ISI ARE VREMEA EI …
  CHIAR asa sa fie?
  CE spune DOMNUL ISUS?
  ………………………………………………………
  Pentru ca unii se arata ingrijorati de efectele acestei postari vreau sa spun urmatoarele lucruri:
  Cei din lume nu trebuie sa vina intr-o BISERICA, sau intr-o organizatie omeneasca , ci la DOMNUL ISUS!
  Lucrarea de evanghelizare nu se face ca sa aduni ADEPTI intr-o sala, ci ca oamenii să fie conduşi spre DOMNUL ISUS.
  ESTE f f bine ca oamenii să vadă ca să ştie de cine să se ferească.
  Lucrarea de mântuire este ORICUM in EXCLUSIVITATE a DOMNULUI ISUS care prin DUHUL SFÂNT lucrează la inima omului..
  VAI …de cel ce se va poticni de DOMNUL ISUS … si vai de cel care isi pune increderea in OM!
  Adevărul trebuie doar pus înaintea oamenilor … ADEVARUL nu e o notiune, ci o PERSOANĂ – DOMNUL ISUS HRISTOS. EL ne invata ca ceeace fac oamenii in ascuns . SA VESTIM DE PE ACOPERISUL CASELOR .. deci sa fim transparenti ..
  IN FILM se vede clar cine si ce face fiecare … sunt unii care plang si nu se agita … altii care fac scandal… si altii care preiau cu FORTA conducerea .
  ( oricum privind în această oglindă … va fi f bine ca TOŢI să ne pocaim)
  DUMNEZEU vorbeste cînd intr-un fel cand in altul ….numai omul să ia seama ..
  Adevărul trebuie doar pus înaintea oamenilor … ADEVARUL nu e o notiune, ci o PERSOANĂ – DOMNUL ISUS HRISTOS. EL ne invata ca ceeace fac oamenii in ascuns . SA VESTIM DE PE ACOPERISUL CASELOR .. deci sa fim transparenti ..
  Stiti ce vor să ascundă – carismaticii, rebelii, inclusiv KSBul?
  că:
  TOTUL e HAR!

 21. feliciavidescu | Răspunde

  Precizare
  Cele doua scrisori sunt una a fratelui Vasile Giulea , cu permisiunea dumnealui, si cealalta a sorei Persida, asa cum reiese, din scrisori, doar am poatat, NADAJDUIM IN DOMNUL, SI-L LAUDAM PENTRU BIRUINTA DEPLINA IMPREUNA CU TOTI CEI RASCUMPARATI, CARE VOR MOSTENI SLAVA VESNICA IMPREUNA CU EL.

 22. Dragilor(mă ferersc să folosesc apelativul de -frați-),pentru că trebuie să fii D-zeu ca să știi cu certitudine care din cei mai de sus,sunt creștini sau pseudocreștini (chiar dacă omenește am câteva aprecieri clare).Eu nu sunt un teolog,și cred,dacă mă gânesc bine,nici măcar un semidoct.În simplitatea mea(este o cântare…fii simplu în gândire,în sfințire,în trăire,etc.,..),judec lucrurile cam așa;Apologetica celor două tabere cred că este inversată.De ce? Păi,dacă un creștin crede că se pierde mântuirea,el ar trebui se poarte ca un adevărat sfânt,de teamă ca nu cumva să moară nemântuit.Dacă un individ din acela violent (care zice că se pierde mântuirea),făcea stop cardiac,unde se ducea? În rai sau în iad?.Logica simplă,este că,numai cel care zice că nu se pierde mântuirea ar fi capabil să se poarte ca pe ringul de box,fiindcă,ce a avut,și ce-a pierdut.Curioasă treabă!Cei care zic că mântuirea nu se pierde,în schimb,stau cuminți,în banca lor.!!??
  Poate voi înțelegeți mai bine.Să-l mai lăsăm pe Darby,că nu se ridică nici unul la degetul lui mic,sau pe T.Popescu,sau pleiada acelor înaintași,că,nici de poala hainelor lor nu merităm să ne atingem.
  Cel mai simplu lucru ,și benefic,ar fi ca să vină mintea la cap,să perceapă fiecare că a existat un om care a dat foc casei cu bună știință,a aruncat kocteiluri (nu Molotov),ci cu venin în toate Adunările,și că trebuie de urgență să se zdrobească capul șarpelui.Atunci,ortacii lui se vor împrăștia fiecare pe unde va apuca,iar Adunarea va răsufla ușurată.
  p.s.Să nu se înțeleagă că trebuie să i se de la cap.Am vrut să spun,că dacă va veni mintea la cap a celor mai mulți,atunci îl vor părăsi,îl vor renega ca lider,și se va termina cu balamucul.

  1. frate Burciu.. cred ca ne confundati.. majoritatea din cei care au comentat, inclusiv eu, autorul acestui articol, am vorbit impotriva actiunilor violente care s-au petrecut in BER. Deci cred ca totusi ne puteti numi frati, asta daca doriti, binenteles. 🙂

   1. Ion Burciu

    Dragă Emi,pentru că mă adresez direct ție(în comentariu am vorbit la modul general),chiar dacă nu te cunosc personal,am îndemnul în inimă,și am curajul să-ți zic -frate-.Am scris,că mai sunt și alții,dar nu doresc să dau nastere la gelozii.Îți fac cunoscut faptul că în Adunarea din Plaiul Muntelui(fostă Columbelor),a fost prima dată când am pus piciorul într-o Casă a lui D-zeu,acum peste 50 ani.Ce vremuri frumose ! Chiar simțeai că ești în Casa lui D-zeu.
    Totuși,cred că ești de părerea mea,că sunt unii din cei care au comentat aceste evenimente,care,prin felul de abordare (tendențioasă,răutăcioasă,partizană),te face să te îndoiești de credința lor.Să dea Domnul ca aceste afirmații să nu se confirme,și în realitate să fie doar o grabă în gândire și evaluarea realității.

 23. Oare nu eram eu faimos in timpul nebuniei mele de cand nu iL cunosteam pe DOMNUL ISUS HRISTOS incat nu aveam nevoie de reclama ? Daca era asa, atunci de ce sunt acuzat ca, chiar si acum caut faima ? Credeti ca am lasat lucrurile lumii ca sa fiu prigonit asa de distractie ? NU, ci HRISTOS DOMNUL m-a transformat in tot si toate. Stiti bine cine am fost si cum DUMNEZEU m-a schimbat in urma cu 3 ani. Ma uit la acest Bogdan R. si chiar ma mir de unde poate sa scoata asemenea minciuni, dar adevarat va zic ca isi ma lua rasplata. Si D-L BOGDAN, sunt schimbat de 3 ani, nu poti sa vi cu acuzati dinainte de 3 ani. Ce s-a intamplat cu Aron si MARIA cand au vorbit impotrIva lui MOISE, robul DOMNULUI ( NUMERI 12) ? Domnul sa iti ierte pacatul d-l Bogdan si pocaiti-va. Domnul HRISTOS ne-a invatat sa binecuvantam si sa ne rugam pt cei ce ne vorbesc de rau, asa ca iti zic, fi binecuvantat. Daca tot vreti sa va interesati de mine, sunati in stanga si-n dreapta, sunt frati cunoscuti care ma stiu si imi stiu viata persoana si ei va pot zice daca am fost transformat de HRISTOS sau nu. Coloseni 3:12 Astfel, dar, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare.
  13 Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi.
  Domnul ISUS HRISTOS a zis clar ” cine are urechid e auzit, sa auda”. VAD CA UNII care acuza pe nedrept umbla dupa nimicuri si sunt vanatori de minciuni. Si DOmnul meu a fost invinuit pe nedrept, dar acestor oameni le zic ceea ce apostolul Ioan zice in 1 ioan 2:19 Ei au ieşit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noştri. Căci, dacă ar fi fost dintre ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci au ieşit, ca să se arate că nu toţi sunt dintre ai noştri.
  Inca un lucru, il invit pe acest domn BOGDAN R. sa vina cu mine pe strazi sa IL propovaduim pe HRISTOS si pe Cel rastignit si acolo isi va schimba parerea despre unele lucruri. As fi onorat sa te am langa mine domnule BOGDAN sa predicam cu putere si sa fim prigoniti aman2 din pricina lui HRISTOS. Astept un raspuns aici http://www.faracompomis.ro PACE SI HAR . Alin Lolos

  1. Alin, multumim pentru interventie. Inregistrarea ta a fost postata la acest articol pentru ca subiectul are legatura cu unele discutii doctrinare si teologice care stau la baza unor probleme grave in Biserica Evanghelica Romana, sau tudorisi, cum este cunoscuta in unele cercuri populare. Nu stiu daca pana acum ai avut vre-o legatura cu aceasta comunitate, insa discutiile de tip – calvinism – arminianims sunt vechi si au dus la multe lupte politice.
   Nu am avut ocazia sa te cunosc, nici inainte de intoarcea ta si nici dupa, dar iti doresc binecuvantare si har in lucrarea de evanghelizare la care te-a chemat Dumnezeu.
   Poti sa dai mai multe date despre lucrarea pe care o faci? Sau cu ce te ocupi?

   1. Frate Emi, Alin predica in plin Bucuresti, si nu se opreste nimeni cum se intimpla odinioara;
    am ajuns reci si batjocoritori, nu ne mai pasa de Dumnezeu, de asta Romania este
    in „criza” care pe greceste insemana JUDECATA (crisis) si nimeni nu spune acest lucru.
    Se voteaza legi impotriva lui Dumnezeu, asa ca nu ne asteapta zile bune daca „poporul acesta nu se pocaieste si nu chema Numele Domnului”( 2cronici 7-14,
    si noi, pocaitii suntem vinovati ca nu luam atitudine impotriva casatoriilor dintre sodomiti sau altor legi care sfideaza morala crestina.
    Dormim si nimeni nu striga ca se fac uriciuni care vor afecta viata morala a copiilor nostri, dar mai ales care le uraste Domnul.
    Ne trebuie curajul lui Alin Lolos si al prietenului sau care predica in Bucuresti,
    sa ne rugam pentru ei;
    lor le pasa ca lumea piere in pacate, noua ne pasa?
    sau stam sa l ascultam pe Botgros sau Iorgulescu, foste organe importante ale SECURITATII, care dezbina si murdaresc Templul Domnului, nu trupul lor, ca acela nu e tempul Duhului Sfint.
    Sunt pricini de pacatuire, dar invoca invatatura darbista.

   2. fischer1942

    Proverbs 1:20  ¶Wisdom crieth without; she uttereth her voice in the streets:
    21  She crieth in the chief place of concourse, in the openings of the gates: in the city she uttereth her words, saying,
    22  How long, ye simple ones, will ye love simplicity? and the scorners delight in their scorning, and fools hate knowledge?
    23  Turn you at my reproof: behold, I will pour out my spirit unto you, I will make known my words unto you.
    24  Because I have called, and ye refused; I have stretched out my hand, and no man regarded;
    25  But ye have set at nought all my counsel, and would none of my reproof:
    26  I also will laugh at your calamity; I will mock when your fear cometh;

    Uite un alt adevar de necontestat. In Proverbe spune, Intelepciunea sta si striga cu miinile intinse in piete dar nimeni nu vine. Intelepciunea intelegem ca este Domnul Isus. Asa ca sa nu ire pe nimeni ca, nu vin oameni. Vin numai cei ce sunt directati de Dumnezeu la fiul Sau ca unica sursa de mintuire.

    PentruZarnescu. Ti-am citit profilul -despre mine- Ai spus acolo ca ai facut seminar Baptist. Printre altele ca cei din Carol nu au licenta. Te intreb eu pe tine care vrei sa dai invatatura din Scriptura. Unde ai gasit in Scriptura ca , Apostolii au avut Licenta?Apoi dece nu te ocupi de fratii baptisti si sa-i lasi pe cei evangelisti in seama lui Dumnezeu.Vrei sa te emanicipezi pe arena teologica?Nu e nevoie de teologie ci de nastere din nou,Regret ca a trebuit sa iti spun aceste cuvinte dar poate iti vor face bine. Daca vrei sa i-mi scri in particular o poti face.Chiar astept cu bucurie.

    John

   3. Stimate domn, daca anul 1942 reprezinta anul nasterii dvs atunci nu imi permit sa va raspund ca unuia de seama mea, dar voi incerca totusi cateva obiecti.
    1. Apostolii chiar au avut licenta.. Fapte 4:13.. chiar daca apostolii erau oameni de rand au trecut totusi printr-o perioada de invatare si educare timp de 3 ani iar profesor le-a fost chiar Domnul Isus. Ei nu au fost luati de la pescuit si apoi trimisi imediat pe campul de misiune. Ar trebui sa analizati putin acest aspect.
    2. Unii credinciosi din BER au licente in teologie.. dar ar trebui sa fie mai multi. Problemele contemporante sunt atat de complexe incat este nevoie si de oameni educati teologic pentru a raspunde problemelor actuale. Nu neg valoare spirituala a celor care nu au studiat. Sunt multi lideri din BER care nu au avut posibilitatea sa o faca intr-un mod formal, dar unii compenseaza prin experienta si valoarea lor spirituala.
    3. Ca sa ajungem sa intelegem profund mesajul nasterii din nou chiar avem nevoie de teologie. Va reamintesc ca fara teologi de marca mesajul nasterii din nou nu ajungea la noi. Ganditi-va doar la Luther care era doctor in teologie. Pentru noi este simplu acum sa citim o carte si sa spunem ca uite, ce nevoie avem de teologi, dar destui de putini isi dau seama de drumul pe care l-a parscurs autorul ca sa scrie acea carte. Este usor pentru evanghelici sa vina si sa spuna acum ca nu avem nevioe de teologi cand sunt imbibati de un mesaj sanatos al evangheliei in fiecare duminca, dar daca le ceri sa prezinte evanghelia nu stiu cati ar fi in stare sa tine o prezentare decenta.
    4. Scriu pentru BER pentru ca m-am nascut si am crescut in BER, nu la baptisti.

   4. Ma bucur ca Ai comentat.Dar am sesizat Un duh ravacit sa nu spun agitat.trebuie sa sti ca si cu copii Lui Dumnezeu de azi este acelasi Domnul Isus care a fost cu ucenici de alta data.Acestea sunt cuvintele Mintuitorului;Iata ca voi fi cu voi piña la sfirsitul vieti;Asa ca, sa-mi fie ingaduie ca,”thelogia este de natura mintala(la nivel mintal) ,iar nastere a din nou de natura divina”pe dealt aparte trebuie sa se site ca,theologian ingimfa, iar nasterea din nou este o structural noua sufleteasca care aduce in viata celui nascut din nou,dori te noi, preocuparea noi, aspiratii noi si o gindire noua.Ce am vrut sa spun ,a fost ca,Lucrarea lui Dumnezeu facuta intrun suflet schimba, este o faptura noua.Am avut de aface cu multi care se dadeau teologi, dar trairea le era pe departe de a fi Un copil al Lui Dumnezeu.In zilele moderne se Pune accent pe theologies si nu pe tarried spre Slava Lui Dumnezeu.Si dece sa nu spun ca, multi au facut din „Evangelie”Un mijloc de as trai viata Aceasta paminteasca.Este simply sa ne uitam in jurul nostru si sa sesizat acest aspect.Iata rezultatul framintarilor din Carol,Dorinta de cistig material usor , iar pe de alta parte,Asa cum am spus „emanciparea de a iesi in fata”Piña la cadera …….nu faceau cei ce vestea Cuvintul din aceasta modul lor de as intilnesc familia, viata Aceasta trecatoare.Vorbesc de cei din Carol Unde am mers eu.Stiti care este acest rezultat de s-a ajuns aici in Carol?Insasi Faptul ca au inceput sa se duca prin toate culte le le-as numi, aduc in dude pe acolo invataturilor si (apucaturi) lumesti.vreau sa inchei dar nu Mai inainte de Ati spune a, Sunday destul de in virsta si am trecut prin viata cu ajutorul credintei prin situatii delicate, dificile.Ce m-a tinut linga Mintuitorul meu ,a fost credinta nu theologia.Ar fi multe de spus,dar ma opresc aici.Domnul sa lucrezi Aceasta nastere din nou si atunci fratii se vor intelege.

    John

    Romani 5-5

    O zi binecuvintata.

   5. Si cine erau fratii din Bucurestii Noi care erau atunci cand mergeati dvs? Eu in biserica aceea am crescut si sunt interesat de istoria ei.

 24. Stim ca Dumnezeu, care ne-a dat in dar mantuirea fara meritele noastre , ne mentine in mantuire tot prin indurarea Lui.
  Unii sustin ca mentinerea in mantuire este responsabilitatea noastra si o traire necorespunzatoare duce la pierderea ei. Omul coopereaza cu Dumnezeu, spun ei, si daca omul nu-si face partea lui el poate pierde binecuvantarea mantuirii.
  Mantuirea o primim numai prin credinta in Domnul Isus Hristos, fara a pune si noi umarul la aceasta. Faptele bune vin de la sine, ca rezultat al mantuirii noastre, al nasterii noastre din nou. Oricine pune faptele bune inaintea mantuirii greseste enorm, negand astfel Evanghelia harului lui Dumnezeu.
  Inaintea oamenilor trebuie sa se exteriorizeze insa schimbarea launtrica ce a avut loc in noi, altoirea noastra.
  Iacov spune: “Tot asa si credinta: daca n-are fapte, este moarta in ea insasi.
  „Dar va zice cineva: „Tu ai credinta, si eu am faptele.” „Arata-mi credinta ta fara fapte, si eu iti voi arata credinta mea din faptele mele.” (Iacov 2:17-18)
  Credinta care n-a adus roade n-a adus nici mantuirea intrucat acolo inca n-a avut loc o pocainta veritabila – a fost doar un simulacru ce a amagit cu impresia mantuirii…

  Noi, cei care am crezut in Domnul Isus, nu facem fapte bune ca sa fim mantuiti, ci le efectuam pentru ca suntem mantuiti prin har. Pentru darul mantuirii nu putem plati prin faptele noastre.
  Rom. 6:23: “… DARUL FARA PLATA al lui Dumnezeu este viata vesnica in Isus Hristos, Domnul nostru.” Observati sublinierea prin folosirea acelei tautologii (repetitie redundanta – dar, fara plata), ca sa ne intre bine-n cap ca-i numai dar, complet si perfect. Cei ce se straduie sa obtina mantuirea si prin meritele lor se ‘descalifica’ si n-o vor obtine pana nu o vor primi cu multumiri ca pe darul lui Dumnezeu. Cei ce-ncearca sa adauge si faptele lor bune in procesul mantuirii nu fac altceva decat pervertesc si strica Evanghelia haruluilui Dumnezeu.

  Intrucat inaintea lui Dumnezeu suntem socotiti neprihaniti “prin credinta si numai prin credinta”, noi , cei care am primit mantuirea in dar, am primit odata cu ea si SIGURANTA MANTUIRII. Suntem siguri c-o avem, ca-i a noastra, si aceasta chiar din cuvintele Domnului Isus:
  “Adevarat, adevarat, va spun, ca cine crede in Mine, are viata vesnica.” (Ioan 6:47), or
  “Adevarat, adevarat va spun, ca cine asculta cuvintele Mele, si crede in Cel ce M-a trimis, are viata vesnica, si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata.” (Ioan 5:24)
  Spurgeon spunea: “Cautati o singura instanta in care Domnul Isus Hristos sa fi lasat pe un credincios in incertitudine!”
  Si acum, marturisirea pe care a facut-o Dumnezeu despre Fiul Sau:
  “Si marturisirea este aceasta: Dumnezeu ne-a dat viata vesnica, si aceasta viata este in Fiul Sau. Cine are pe Fiul, are viata; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu, n-are viata.”
  Certitudinea ca avem pe Fiul, ca avem VIATA VESNICA ne este adeverita si reamintita continuu de catre Duhul Sfant cu care am fost pecetluiti:
  “Si voi n-ati primit un duh de robie, ca sa mai aveti frica; ci ati primit un duh de infiere, care ne face sa strigam: Ava! adica: Tata!”
  „Insusi Duhul adevereste impreuna cu duhul nostru ca Suntem copii ai lui Dumnezeu.” (Rom. 8:15-16)

  Ce intelegeti, dragii mei, prin expresia “viata vesnica”?! Eu personal o iau asa cum este scrisa, „vesnica”.

 25. Exista o importata diferenta intre siguranta mantuirii si mentinerea (sau securitatea) mantuirii…!
  SIGURANTA MANTUIRII este aceea pe care o avem in mod cert atunci cand credem in Domnul Isus Hristos. Multi traiesc doar sub ‘impresia mantuirii’… Daca cineva afirma ca este mantuit, intrebati-l de unde stie, pe ce se bazeaza!?. Multi se incred in tot felul de ritualuri religioase la care au participat, se bazeaza pe mersul regulat la adunare, pe faptele lor bune etc.

  SECURITAEA MANTUIRII este certitudinea ca, odata ce-am fost mantuiti, Dumnezeu, care “este credincios”, ne va tine pana la capat in mantuire. Aceasta mantuire nu este intr-un proces reversibil.
  Unii ‘predicatori’ spun ca putem fi siguri de mantuire acum, dar nu putem fi la fel de siguri “pana la sfarsit”. Daca nu te ‘straduiesti’, spun ei, poti pierde tot ceea ce ai dobandit in Isus Hristos. Daca nu traiesti vrednic de mantuire (v. Efes.4:1), o poti pierde, afirma tot ei. Toti acesti ‘predicatori’, desi sunt ‘bine intentionati’, in realitate sunt gresit informati. Fara sa-si dea seama, acestia neaga harul lui Dumnezeu in mantuire.
  Cauza mantuirii este harul sau altfel spus, efectul harului este mantuirea. Poate dispare ‘efectul’? Desigur, ‘efectul’ dispare atunci cand dispare ‘cauza’. Acestia, sustinand ca pierzi mantuirea daca dispare trairea, daca dispar faptele, pretind de fapt ca ei au obtinut mantuirea prin fapte bune. Practic, ei pervertesc Evanghelia harului lui Dumnezeu pentru ca se tem ca altfel oamenii n-or sa traiasca vrednici de Evanghelie.
  Fiindca harul lui Dumnezeu este cauza mantuirii, aceasta dispare odata cu disparitia harului. Ce am facut noi ca sa meritam harul mantuirii? Nimic – daca-i har nu poate fi vorba de merit. Si acum ce trebuie sa facem pentru a mentine harul mantuirii? Tot nimic. Harul exclude faptele si invers. Cine amesteca harul cu meritele oamenilor sfideaza Scriptura, neglijeaza ce spune Cuvantul.
  Nimeni, dupa ce a cunoscut harul lui Dumnezeu nu poate sa zica: hai sa pacatuim! precum se tem acei ‘predicatori ‘ de care am amintit. Prin credinta in Domnul Isus Hristos, viata noastra s-a schimbat si nu mai trebuie sa ne straduim a face fapte bune spre a ne mentine astfel in mantuire – harul a rezolvat deja problema aceasta.
  Unii deviaza in doua extreme gresite: ori sustin ca harul indreptateste pacatul, si asta-i vadit impotriva Scripturii ori cred ca se mentin in mantuire prin meritele lor, ceea ce implica negarea harului.
  Cuvantul atentioneaza despre alte evanghelii ce pot sa apara:
  Gal. 1:8 “Dar chiar daca noi insine sau un inger din cer ar veni sa va propovaduiasca o Evanghelie, deosebita de aceea pe care v-am propovaduit-o noi, sa fie anatema!”

  Noi suntem mantuiti prin credinta, prin har, si tocmai de aceea facem fapte bune.
  Noi ne mentinem in mantuire tot prin har si tocmai din acest motiv traim in sfintenie. Nici o doctrina gresita nu ne ajuta la sfintire. De regula, cei care trambiteaza ca ‘faptele si faptele’ mantuiesc, nu le fac, nu traiesc in sfintenie.
  Noi, care stim ca SECURITATEA MANTUIRII este tot prin har, veghem, suntem atenti cum traim inaintea lui Dumnezeu, lasandu-ne condusi de Duhul Sau si ferindu-ne a-L intrista.

 26. Mantuirea are 3 aspecte: trecut, prezent si viitor. Este un lucru elementar, nestiut de multi, care implica o serie de concluzii gresite … mai ales in ce priveste SECURITATEA MANTUIRII (mentinerea in mantuire).

  Putem sa spunem, si este adevarat, ca am fost mantuiti (la trecut).
  De atatea ori Scriptura foloseste expresia AM FOST MANTUITI…
  In acelasi timp Scriptura spune ca SUNTEM MANTUITI, fiindca suntem in plin proces al mantuirii.
  Tot Cuvantul afirma de multe ori ca VOM FI MANTUITI. Cand este folosit viitorul nu se face referinta ca la un lucru incert, nesigur, ci ca la ceva garantat, ce urmeaza a avea loc mai tarziu.

  A) ASPECTUL TRECUT
  Cand am crezut in Domnul Isus Hristos am fost scapati de plata pacatului. Noi nu vom mai sta niciodata la judecata pentru pacatele noastre pentru ca au fost platite in intregime de catre Domnul Isus. Cine crede, spune Domnul Isus, “nu mai vine la judecata ci a trecut de la moarte la viata”. Aspectul trecut al mantuirii reprezinta socotirea noastra ca neprihaniti, deci JUSTIFICAREA noastra.

  B) ASPECTUL PREZENT
  In prezent ne aflam in plin proces de mantuire, suntem mantuiti de practica pacatului. Acum invatam sa ne SFINTIM, sa traim tot mai mult in conformitate cu Cuvantul lui Dumnezeu si sub calauzirea Duhului Sfant. In aceasta perioada, chiar daca staruim in a fi veghetori, tot se mai poate intampla sa fim ‘atinsi’ vreodata de pacat dar alergam imediat la Marele Doctor care ne ‘curata’.

  C) ASPECTUL VIITOR
  Aspectul viitor al mantuirii este ca intr-o zi vom fi scapati de prezenta pacatului. Nimeni nu a atins inca acest stadiu. Cand il vom vedea pe Domnul Isus, vom fi ca El, in trupuri schimbate, trupuri de slava, in a caror preajma pacatul nu mai poate fi prezent
  Acest aspect este cel al GLORIFICARII noastre.

  Pe de alta parte, cele 3 aspecte ale mantuirii privesc si diferite componente ale fiintei noastre…

  DUHUL nostru a fost mantuit in momentul in care ne-am pus increderea in Domnul Isus Hristos.

  SUFLETUL nostru (sau psihicul) se afla acum in procesul mantuirii. Mintea noastra invata acum sa traiasca dupa voia lui Dumnezeusi sa gandesca asa cum gandeste Dumnezeu. Suntem intr-un proces de transformare, de “innoire a mintii noastre” de care ni se vorbeste la Romani, cap. 2.

  Dar TRUPUL, cand va fi mantuit? Atunci cand va veni Domnul Isus Hristos, la inviere, vom primi trupuri slavite in care nu vom mai experimenta nici macar prezenta pacatului
  Sunt unele versete care arata la o prima citire cum ca mantuirea n-ar fi un lucru cert, pana la capat. Deabia la sfarsit, spun unii ‘predicatori’ putem sti daca am ramas mantuiti, daca suntem in siguranta.
  Exemple de versete pe care se bazeaza incertitudinile lor:
  Matei 24:13 “Dar cine va rabda pana la sfarssit, va fi mantuit.”
  Matei 10:22 “Veti fi urati de toti, din pricina Numelui Meu; dar cine va rabda pana la sfarsit, va fi mantuit.”
  Apocalipsa 2:10 “Nu te teme nicidecum de ce ai sa suferi. Iata ca diavolul are sa arunce in temnita pe unii din voi, ca sa va incerce. Si veti avea un necaz de zece zile. Fii credincios pana la moarte, si-ti voi da cununa vietii.”
  Evrei 3:6 “Dar Hristos este credincios ca Fiu, peste casa lui Dumnezeu. Si casa Lui suntem noi, daca pastram pana la sfarsit increderea nezguduita si nadejdea cu care ne laudam.”
  Evrei 3:14 “Caci ne-am facut partasi ai lui Hristos, daca pastram pana la sfarsit increderea nezguduita de la inceput,”

  Mantuirea este conditionata de pastrarea increderii noastre pana la sfarsit, spun ei, din moment ce in fiecare verset, apare cate un “daca” sau “dar”…

  Coloseni 1:21-23 “Si pe voi, care odinioara erati straini si vrajmasi prin gandurile si prin faptele voastre rele, El v-a impacat acum prin trupul Lui de carne, prin moarte, ca sa va faca sa va infatisati inaintea Lui sfinti, fara prihana si fara vina;
  negresit, daca ramaneti si mai departe intemeiati si neclintiti in credinta, fara sa va abateti de la nadejdea Evangheliei pe care ati auzit-o, care a fost propovaduita oricarei fapturi de sub cer, si al carei slujitor am fost facut eu, Pavel.”

  Sunt prezentate aici promisiuni pentru credinciosii care indeplinesc conditiile mentionate, tin sa ne sublinieze crestinii indoielnici. Tuturor celor ce-au crezut li se cere, in Cuvant, sa persevereze pana la capat pentru a nu pierde ce au castigat la-nceput, spun acestia – depinde de noi daca ne mentinem in mantuire pana la capat.

  Bineinteles ca Cuvantul ne cere sa perseveram pe calea credintei insa nu in scopul de-a ne mentine in mantuire ci pentru a demonstra, pentru a dovedi ca suntem mantuiti. Cei mantuiti, fiindca-s mantuiti “vor rabda pana la sfarsit”.
  Daca cineva, la jumatatea drumului, se-ntoarce inapoi si uita pe Domnul, a fost el mantuit?! Nu, n-a fost. Apostolul Ioan mentioneaza despre ei:

  “Ei au iesit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai nostri. Caci daca ar fi fost dintre ai nostri, ar fi ramas cu noi; ci au iesit, ca sa se arate ca nu toti sunt dintre ai nostri.” (1 Ioan 2:19 )

 27. Cel credincios ramane cu adunarea Domnului, cu ceilalti credinciosi, si cu credinta nezdruncinata, pana la capat. CREDINTA neclintita, este cea AUTENTICA, este cea care mantuieste si ramane „pana la sfarsit”.
  Mantuirea nu este determinata de perseverare, cum cred unii ‘predicatori’ ci-i tocmai invers:
  PERSEVERAREA ESTE DETERMINATA DE MANTUIRE.
  Perseverarea credinciosilor in trairea si umblarea cu Domnul Isus dovedeste ca ei au fost mantuiti.
  Credinta AUTENTICA, cum am numit-o eu cu putin mai inainte cuprinde in ea si INCREDEREA in Domnul Isus Hristos. Cine are aceasta credinta veritabila n-o mai poate pierde niciodata. Mantuirea este “asa de mare” ,harul atat de coplesitor si “bratul Domnului” atat de atotputernic… incat nimeni si nimic nu ne mai poate smulge din aceasta stare. Nu s-a intalnit pana acum vreun credincios care a fost nascut din nou si ulterior sa se fi intors de pe Cale.
  Unii crestini au doar credinta ca spoiala, superficiala, de fatada, si n-au ajuns sa-L “cunoasca” pe Domnul Isus. Acestia pot sa se insele pe ei insisi, sau pe noi, pentru o vreme, dar nu si pe Dumnezeu.
  Propun sa mai amanam pentru o vreme discutiile privind “mladitele care nu aduc roada” ori “locurile stancoase” sau napadite de “spini” pe care a cazut “samanta cea buna” (v. Matei 13), ori cele “cinci fecioare neintelepte”, ori alte categorii similare carora li se va spune raspicat de catre insusi Domnul Isus Hristos: “niciodata nu v-am cunoscut”.
  Inca mai avem de trecut in revista o serie de aspecte mai generale tot legate de mantuire cum ar fi de exemplu teologia arminiana privind securitatea mantuirii, conceptie gresita, imbratisata de un mare procent de BER-isti ca fiind adevarata.
  Sa prezentam si un grup de versete invocate de unii ca fiind ‘de baza’ in sustinerile lor privind obtinerea mantuirii tocmai la capat, la finis. Acestea au fost de regula gresit interpretate din cauza necunoasterii treptelor mantuirii.
  In viitor urmeaza a se finaliza mantuirea noastra, ca urmare a mantuirii singurei ‘componente’ ce mai are de asteptat: trupul. Unii ‘predicatori’ sustin prin aceasta ca mantuirea o vom obtine numai in viitor, cand se va “trage linie”.
  Cuvantul ne prezinta cu claritate insa ca mantuirea este SI in viitor, nu numai in viitor cum pretind acei nestiutori.
  Iata cateva exemple mai ‘semnificative’ de care se ‘leaga’ dansii:
  1 Petru 1:5 “Voi Sunteti paziti de puterea lui Dumnezeu, prin credinta, pentru mantuirea gata sa fie descoperita in vremurile de apoi!”
  1 Petru 2:1-2 “Lepadati, deci, orice rautate, orice viclesug, orice fel de prefacatorie, de pizma si de clevetire;
  si, ca niste prunci nascuti de curand, sa doriti laptele duhovnicesc si curat, pentru ca prin el sa cresteti spre mantuire,
  Rom. 6:22 Dar acum, odata ce ati fost izbaviti de pacat si v-ati facut robi ai lui Dumnezeu, aveti ca rod sfintirea, iar ca sfarsit: viata vesnica.”

  Mantuirea nu este o garantie pentru prezent si viitor, spun acestia, ci este un lucru ce-l vom obtine la sfarsit. Fie vom finaliza cu bine, fie vom sfarsi in dezastru, sustin ei.
  In realitate, Cuvantul nu ne prezinta viitorul ca pe ceva nesigur sau incert cu privire la mantuirea noastra. Haideti sa citim cu atentie si alte versete ‘ajutatoare’!
  De exemplu la Romani 5:8-9 citim:
  “ Dar Dumnezeu isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi. Deci, cu atat mai mult acum, cand suntem socotiti neprihaniti, prin sangele Lui, vom fi mantuiti prin El de mania lui Dumnezeu.”

  „Vom fi mantuiti”, ni se spune, nu ca s-ar putea numai ca unii sa fie salvati. Nu exista vreun dubiu privind aspectul viitor al mantuirii noastre, nu? Chiar este subliniata aceasta garantare prin reluarea (repetarea) cuprinsa in versetul imediat urmator:
  “Caci, daca atunci cand eram vrajmasi, am fost impacati cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Sau, cu mult mai mult acum, cand suntem impacati cu El, vom fi mantuiti prin viata Lui.” (Rom. 5:10)
  Acum suntem “impacati” cu Dumnezeu prin Fiul Sau, nu mai suntem in “vrajmasie”, deci cu atat mai mult “VOM FI MANTUITI”.

 28. “De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau. (Rom. 8:28)
  Care-i de fapt planul Sau, sa ne piarda pe drum cand pe unul, cand pe altul?! Credeti ca Tatal isi ia mana de pe noi tocmai acum, dupa ce am devenit copiii Sai!?
  Uitati care-i planul Sau:
  Rom. 8:29: “Caci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a si hotarat mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau, pentru ca El sa fie cel intai-nascut dintre mai multi frati.”
  Cand vom ajunge sa avem chip ca al Domnului Isus Hristos, mantuirea noastra va fi finalizata. Dumnezeu “a inceput in noi aceasta buna lucrare” si tot El “o va duce la bun sfarsit”.

  Tot in planul lui Dumnezeu au fost cuprinse si urmatoarele (v. Rom. 8:30):
  “…si pe aceia pe care i-a chemat, i-a si socotit neprihaniti; iar pe aceia pe care i-a socotit neprihaniti, i-a si proslavit.”
  Observati deci ca in planul lui Dumnezeu se-mplinesc cu certitudine toate cele trei etape (trepte) ale mantuirii – toate sunt prezentate ca infaptuite (la trecut) desi faptic n-am ajuns inca la glorificare (proslavire). Mantuirea nu este reversibila. Nici un credincios nascut din nou nu mai are ‘loc de-ntors’ ci va fi ‘nevoit’ a trece din faza de JUSTIFICARE la cea de SANCTIFICARE (sfintire) si sa astepte (si sa ‘grabeasca’) pe cea de GLORIFICARE.
  Sunt unele versete care ne arata la o prima citire cum ca la sfarsit se va face tuturor dupa cum au activat pe parcursul vietii. Deabia la sfarsit, spun unii ‘predicatori’ putem afla la ce ‘tratament’ vom fi supusi, daca vom fi in siguranta sau in pierzare….
  “Cine a semanat vant, va culege furtuna”, precizeaza dansii.
  Exemple de texte pe care se bazeaza afirmatiile lor:

  Matei 10:33 “dar de oricine se va lepada de Mine inaintea oamenilor, Ma voi lepada si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri.”
  2 Tim. 2:12 “Daca rabdam, vom si imparati impreuna cu El. Daca ne lepadam de El, si El se va lepada de noi.”
  Luca 9:26 “Caci de oricine se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, se va rusina si Fiul omului de el, cand va veni in slava Sa si a Tatalui si a sfintilor ingeri.”

  Credeti ca se aplica aceste ‘reguli’ gen “ochi pentru ochi” si la cei nascuti din nou, la cei mantuiti? Nicidecum. Chiar daca unii credinciosi se leapada de Domnul pentru o vreme, pana la urma ei tot se intorc, tot se pocaiesc si de aceasta.
  “De sapte ori cade cel neprihanit” (v. Proverbe 24:16) dar de fiecare data ce se-ntampla? “Se ridica”.
  Aceasta ridicare este garantia ca acel credincios e mantuit; el nu poate persista in acea stare, n-o poate ‘suporta’, nu se poate complacea in ea. Cel credincios cu-adevarat se ridica oridecateori cade.
  Daca cineva persista pana la sfarsit in a se lepada de Domnul Isus Hristos sau a se rusina cu El, fiti siguri ca de fapt acela nu L-a “cunoscut” pe Domnul, acela n-a avut nasterea din nou, nu s-a bucurat de mantuire!

 29. Poate pacatul sa puna “un zid de despartire” intre credinciosii nascuti din nou si Dumnezeu?
  Cei mantuiti trebuie sa vegheze cu toata seriozitatea si, cat tine de ei, sa combata pacatul.
  In Evrei 12:3-4 citim:
  “Uitati-va, deci, cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea pacatosilor o impotrivire asa de mare fata de Sine, pentru ca nu cumva sa va pierdeti inima, si sa cadeti de oboseala in sufletele voastre.
  Voi nu v-ati impotrivit inca pana la sange, in lupta impotriva pacatului.”

  Mai poate face pacatul ravagii in viata unui credincios mantuit? Da, pacatul mai poate sa ne ‘atinga’ si sa ne produca astfel multa paguba, multe stricaciuni…

  De ezemplu pacatul poate rapi TARIA credinciosilor:
  2 Petru 3:17: “Voi deci, prea iubitilor, stiind mai dinainte aceste lucuri, paziti-va ca nu cumva sa va lasati tiriti de ratacirea acestor nelegiuiti, si sa va pierdeti taria;”
  Nu zice sa va pierdeti mantuirea, ci taria. Sunt unii credinciosi care se lasa “tarati” de invataturile abatute a diversi “nelegiuiti”. Acestia pot pierde taria, vitalitatea spirituala.
  Credinciosul care tolereaza pacatul poate sa piarda si BUCURIA MANTUIRII.
  David a scris Psalmul 51 ca pe un psalm de penitenta (de pocainta) sincera, adanca. El isi marturiseste direct pacatul si se roaga astfel:
  “…Nu ma lepada de la Fata Ta, si nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant.
  Da-mi iarasi bucuria mantuirii Tale…”
  Cine a ajuns sa cunoasca bucuria mantuirii are nevoie de ea continuu, “ca de oxigen”.
  De aceea David cere aceasta cu staruinta.

  Pacatul poate sa rapeasca credinciosilor SANATATEA.
  La 1 Cor. 11:30 citim:
  “Din pricina aceasta sunt intre voi multi neputinciosi si bolnavi, si nu putini dorm.”
  Observati ca pacatul poate sa ne ia mai mult chiar decat sanatatea: VIATA FIZICA.
  In acelasi text Pavel mentioneaza ca unii au adormit (au decedat). N-au adormit spiritual, cum zic unii, ci au adormit de-a binelea, au murit. Domnul i-a suprimat fizic pe multi credinciosi care au tolerat pacatul in viata lor.

  In Romani 8:12-13 citim:
  “Asadar, fratilor, noi nu mai datoram nimic firii pamantesti, ca sa traim dupa indemnurile ei. Daca traiti dupa indemnurile ei, veti muri;”
  Este vorba despre moartea spirituala, sustin unii, pentru ca pacatul are ca urmare moartea spirituala… Haide insa sa citim cu atentie versetele imediat dinainte, care spun asa:
  “Si daca Hristos este in voi, trupul vostru, da, este supus mortii, din pricina pacatului; dar duhul vostru este viu, din pricina neprihanirii.
  Si daca Duhul Celui ce a inviat pe Isus dintre cei morti locuieste in voi, Cel ce a inviat pe Hristos Isus din morti, va invia si trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Sau, care locuieste in voi.” (Rom. 8:10-11)
  Duhul Sau fiind in noi, cei credinciosi, care ‘componenta’ a noastra mai poate fi supusa mortii? Numai trupul, si Dumnezeu foloseste aceasta posibilitate ca sa disciplineze pe unii din copii Sai care-si mai permit anumite pacate in viata lor.

  Tot din cauza pacatului, credinciosii mai pot pierde PREMIUL CHEMARII CERESTI.
  Apostolul Pavel spune despre alergarea lui, cantr-o competitie sportiva in vederea obtinerii “premiului chemarii ceresti”:
  “Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat (descalificat).” (1 Cor. 9:27).
  Similar, citim la Fil. 3:14: “alerg spre tinta, pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu, in Hristos Isus.”

  De ce-si permit unii credinciosi sa trateze pacatul cu usurinta si sa piarda coroana aceea de care s-ar putea bucura o vesnicie? Oare nu stiu ca desi vor fi salvati si ei, vor fi “mantuiti ca prin foc”.

 30. Mentinerea noastra in mantuire si finalizarea ei este lucrarea Domnului Isus. El nu ne-a lasat s-o finalizam noi, cu puterile noastre ci o duce El la “bun sfarsit”. Mantuirea noastra este un lucru de care ne bucuram din clipa in care L-am primit pe Domnul Isus Hristos ca Mantuitor, Stapan si Domn, si “pana la capat”.
  Sa parcurgem doar cateva texte:
  1 Cor. 1:8: “El va va intari pana la sfarsit, in asa fel ca sa fiti fara vina in ziua venirii Domnului nostru Isus Hristos.”
  Filip. 1:6: “Sunt incredintat ca Acela care a inceput in voi aceasta buna lucrare, o va ispravi pana in ziua lui Isus Hristos.”
  Ioan 5:24: “Adevarat, adevarat va spun, ca cine asculta cuvintele Mele, si crede in Cel ce M-a trimis, are viata vesnica, si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata.”
  Ioan 6:37-38: “Tot ce-Mi da Tatal, va ajunge la Mine; si pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afara; caci M-am pogorat din cer ca sa fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimis.”

  Tatal a planificat sa ne mantuiasca, apoi ne-a dat in grija Fiului. Fiul ne-a primit pe toti cei care am crezut in El si n-a izgonit pe nimeni afara, pentru ca El face voia Tatalui:
  “Si voia Celui ce M-a trimis, este sa nu pierd nimic din tot ce Mi-a dat El, ci sa-l inviez in ziua de apoi. (Ioan 6:39)
  – Pe cati ii pierde Domnul Isus? – Pe niciunul, pentru ca face voia Tatalui.

  Ioan 10:26-30: “Dar voi nu credeti, pentru ca, dupa cum v-am spus, nu Sunteti din oile Mele. Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc, si ele vin dupa Mine. Eu le dau viata vesnica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana Mea. Tatal Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decat toti; si nimeni nu le poate smulge din mana Tatalui Meu.
  Eu si Tatal una Suntem.”
  Si Fiul si Tatal ne asigura deci ca nimeni nu ne va putea smulge din mana Lor si ca in veac nu vom pieri.

  Cat de sigura este mantuirea noastra? Este atat de certa cat de sigur este Cuvantul pe care Dumnezeu ni l-a dat, atat cat de sigure sunt promisiunile pe care Domnul ni le-a oferit.
  Biblia ne spune ca avem o mantuire atat de mare, care incepe de aici, care dureaza o vesnicie, si pe care nimeni nu poate sa ne-o rapeasca. Noi n-avem decat sa-I multumim lui Dumnezeu si sa-I cantam in fiecare zi in inimile noastre pentru mantuirea minunata si sigura de care ne-a facut parte.

  1. Radu,cred ca ar fi bine sa precizezi sursa ,,comentariilor”:
   http://beronline.ber.ro/blog/?p=197
   http://beronline.ber.ro/blog/?p=201

   1. Frate Ghita, la link-urile ce le-ai mentionat dumneata, ar fi bine sa le adaugam si pe acestea:
    http://beronline.ber.ro/blog/?p=203
    http://beronline.ber.ro/blog/?p=205

  2. Dragă frate,Radu (după comentariile tale,am curajul să-ți zic -frate-),am observat că toate versetele importante pe care le folosesc acești arminieni,se găsesc în epistolele ap.Pavel.Eu,am reflectat,la următorul lucru;În a doua ep.către Timotei,cap.1 vers.12,el,Pavel,spune…”dar nu îmi este rușine,căci știu în cine am crezut.Și sunt încredințat că El are putere să păzească ce i-am încredințat pânâ în ziua aceea”.Oare,cum poate acelaș apostol,care era încredințat mai înainte,tot el să spună în ep.către Coloseni cap.1,vers.23 ”negreșit,dacă rămâneți și mai departe întemeiați și neclintiți în credință…”?Eu,am gândit acestea,în felul următor(chiar dacă unii vor zice că nu este biblică);Pavel,fiind pentru Adunările înființate ca un părinte(un tată spiritual),întrebuința uneori o metodă pedagogică,didactică, mai naturală,mai populară ,cu unele avertismente,care des sunt conținute în conjuncția -dacă-.Cam cum spunem noi la copii ;”dacă nu…să știi că…te dau la țigani,sau ,..nu mai ești copilul meu,etc.Acești bigoți,nu sesizează aceste mijloace (hai să le spunem licențe teologice),ca să avertizeze pe copii lui,pentru care suferea uneori iar dureile nașterii.Pavel,d.p.d.v.uman,a mai folosit unele metode care nu se regăsesc în învățătura din Evanghelii,unde acestea sunt niște postulate.
   M-am bucurat mult,când,am verificat în -comentariul biblic al credinciosului-de William MacDonald(Noul Testament),la pagina 821,unde este tratat Col.1(23),o explicație destul de asemănătoare.
   În rest,mă asociez total comentariilor tale.

   1. Frate Burciu, la Coloseni, cap 1:20-22, ap. Pavel are aceeasi certitudine, numai ca in v. 22 el subliniaza (si-si continua ideea in v.23…) ca de cand ne-am intors la Dumnezeu ar trebui sa veghem si chiar sa fim „fara prihana si fara vina”, nu numai sa fim „socotiti neprihaniti” si sa ne mai ‘clatinam’ cateodata, sa mai lasam sa apara, pe langa ‘altoi’, ceva „lastari de amaraciune”…

 31. Stiam(de ce oare?) ca nu va apare comentariul despre botez, dar e drept?
  Asa face Hristos cu noi, ne ascunde adevarul?
  Mai spunea cineva f gresit ca nici tilharul de pe cruce nu s a botezat, ca si cind toti am fost rastigniti si nu am avut psibilitatea sa o facem, accenutam asta mai mult decit ca Domnul Hristos s a botezat.
  Asa fac si betivii, spun ca pina si Domnul a transformat apa in vin, aruncind in derizoriu
  problema bauturii.
  Sunteti liber sa faceti ce doriti, numai ca eu mi-am schimbat parerea, dar ce conteaza? Nu?. 😦
  Numai ca ar trebui sa intrebati si pe Domnul ce parere are.
  Cind suntem interesati EL nu intirzie sa ne arate Calea Lui.

  1. @mm .. nu v-am publicat comentariul referitor la botez pentru ca nu este pe subiect. Stim si noi cum sta treaba cu botezul.. cunoastem argumentele si pro si contra.. Nu este nici prima si nici ultima discutie despre botez pe care o am sau am avut-o, inclusiv in cadrul bisericilor BER. Tin doar sa va subliniez ca aceasta este practica BER si probabil va ramane asa pentru destul de multa vreme, indiferent ca va place sau nu. Cu botez la maturitate sau nu Dumnezeu a lucrat si a mantuit oameni in aceasta comunitate, unul dintre acestia fiind chiar eu.
   Trebuie sa tineti cont si de faptul ca BER nu este singura comunitate de credinciosi evanghelici care boteaza copiii mici si atunci poate ar trebui sa va adresati si acelora.
   Deci daca aveti commentarii pe tema data.. vi le public, fara nici o problema. Cand voi avea un articol pe tema botezului atunci va astept acolo cu acel comentariu.

 32. TOTUL ESTE PRIN HAR, NU PRIN FAPTE !
  dar Adam si Eva, Sodoma si Gomora, Israel, s-au indepartat de indurarea Domnului;
  nu Domnul s-a indepartat;
  Inima rea si necredincioasa este singura care ne poate desparti de Dumnezeu, spune in evrei 3 -12″Luati bine seama fratilor, ca niciunul din voi sa nu aiba o inima rea si necredincioasa , care sa va desparta de Dumnezeu cel viu”
  Fratilor ..spune da?
  nu vrajmasi ai crucii, nu, ci foarte clar FRATILOR, celor neintorsi la Dumnezeu nu le poti
  spune frati.
  Nu pentru fapte, nu pentru merite, pt ca noi avem de-merite ceea ce e mult mai mult decit
  a nu avea merite.
  Cuvintul spune, nu eu, eu sunt rob netrebnic, care fac ceea ce trebuia sa fac.
  De ce aceste avertismente?
  Dumnezeu nu si ia inapoi mintuirea niciodata, dar tu ii poti intoarce spatele.
  Apoi , indiferent ce credem trebuie sa tarim pentru Domnul, sa traim ca si Isus Hristos;
  nu cred ca diferenta de gindire e prilej de cearta, ci motiv .

 33. Si comentariul de mai sus este in afara subiectului?
  Cred ca atunci cind spunem ceva, trebuie ASA sa fi facem.
  Nu vorbeam despre botez, atunci ce sa inteleg?
  Multumesc, parerea mea poate este gresita si Radu mi ar fi raspuns
  la cele pe care eu le gindesc si sustin, gresit poate>
  Domnul sa te binecuvinteze.

  1. @mm.. eu nu stau toata ziua pe blog; am si alte indatoriri. Aprobabrea comentariile le fac cand pot, de aceea unele intarzie sa apara.

 34. @ Emi Zarnescu
  La cateva comentarii ale lui Petru Ion incepusem sa semnalez niste situatii eronate, dar nu mi le-ai acceptat, crezand poate ca-s pornit pe ‘atac la persoana’…
  Acest Petru este colaborator apropiat, si aplaudac al lui Paul Dan, un pastor „cu fundul in mai multe luntrii”, care sustine aberatia ca „raman in mantuire cei care sunt PREDESTINATI”…
  Ma intreb si eu, asa:
  Ce cauta oare cei doi in BER, tocmai acum cand se discuta aprins „daca se poate pierde sau nu mantuirea”?!!
  La baptisti, unde pastoreste oficial Paul Dan, s-au lamurit deja aceste lucruri?

  1. Stimate Radu.. nu te cunoasc nici nu stiu in ce biserica mergi. Inteleg ca ai anumite optiuni teologice si doctrinare dar asta nu inseamna ca cei care nu gandesc la fel ca tine sustin o aberatie. Am impresia ca incerci sa susti sau sa combati o problema pe care nu o intelegi in ansammblul ei, respectiv chestiunea cu mantuirea se pierde sau nu. Asa cum am afirmat in mai multe comentarii, problema este mult mai detaliata si nu poate fi discutata doar pe marginea unei expresii simpliste ca cea pe care o consideri o aberatie.

   Daca vrei sa sti insa, la baptisti lucrurile sunt transate de mult,chiar foarte mult timp. Si afla deci cu acesta ocazie ca batistii din SUA, in general sustin „predestinarea” iar cei din Europa sustin „liberul arbitru” al omului. Ceea ce in termeni tehnici se numeste ca cei din SUA sunt calvinisti iar cei din Europa, in general, sunt arminieni. Sigur asta in linii generale, nu particulare.

   Si, in alta ordine de idei, nu ai citit niciodata in Romani 8:29-30 sau Efeseni 1:4-5 unde se afirma clar ca „voi ati fost alesi inainte de intemeierea lumii”? Deci de ce numesti aberatie un lucru care este afirmat de Scriptura? Iti respect optiunea teologica dar trebuie sa intelegi, atat tu cat si cei care citesc, ca dezbaterea acestei chestiuni este extrem de complexa si in cele din urma ea trebui sa ramana la constiinta fiecaruia atat timp cat mesajul central al predicarii evangheliei ramane proclamarea mantuirii prin credinta si pocainta.

   1. Da Emi,
    este adevaratca “ca baptistii din SUA in general sustin ‚predestinarea’”, precum spui, numai ca o sustin eronat…
    Biblia, cand e vorba de predestinare, si mai ales privitor la mantuire, se exprima la plural si nu se refera la persoane izolate ci la CATEGORII DE OAMENI. Diferenta este ca de la Cer la Pamant!!!
    De ex. versetul de la Romani 8:30 spune astfel:
    “[Si pe aceia pe care i-a hotarat mai dinainte, i-a si chemat; si pe aceia pe care i-a chemat, i-a si socotit neprihaniti; iar pe aceia pe care i-a socotit neprihaniti, i-a si proslavit.]”

    …si explica vadit ce se va intampla cu ‘categoria’ oamenilor cu adevarat credinciosi, nicidecum cu unul ca X-ulescu…

   2. Stimate Radu… cate studii ai si cat de mult ai citit ca sa vi sa spui acum ca baptistii din SUA cred eronat? Esti cumva un specialist pe Calvin sau Arminius? Ai rasfoit, ca de citit nu imi fac iluzii, Institutiile lui Calvin ca sa iti faci macar o idee despre modul de argumentare a lui?
    Stimate domn, faci niste afirmatii neintemeiate, nedocummentate si total eronate.
    Aia au avut si au o armata de teologi cu studii la care noi nici nu visam si vi dumneata acum sa spui ca aia „sustin eronat”.
    Domnule, daca vrei sa iti exprimi o parere personala este altceva, dar atunci exprima-te in cadrul aceste pareri nu generaliza ptr ca nu esti un expert sa vorbesti pentru toti.

   3. @ emi z.
    Calvun imi este oarecum familial…, dar cine este Arminius de care amintesti mai sus? Cumva vreunul care mai „adauga” sau care mai „scoate” cate ceva din Cuvantul lui Dumnezeu?!!
    Spui mai jos ca al preluat niste „puncte” de la Calvin si altele de la Arminius…, „ca romanul, impartial”, dar, din niste comentarii de pe la inceput, rezulta ca cei doi faimosi ar avea multe de ‘impartit’…
    Nu-i mai simplu pentru noi sa ne ghidam direct dupa Biblie, decat sa ne bazam pe oameni?!

   4. Radu.. LOL.. m-ai facut sa zambesc.. pai despre asta tot vorbim noi.. care sunt diferentele intre cei doi..

  2. Radule,Daca esti unul care esti convins ca poti pierde mintuirea, te-as sfatui sa o traiesti in asa fel sa nu o pierzi.lasa-I pe cei ce Cred ca nu se pierde ,sa dea Slava Lui Dumnezeu, ca le-a dat o mintuire vesnica.Prea mult te intereseaza de unul sau altul.Ia grija ta personala sa nu te trezesti la o usa inchisa.

   1. Fischer,
    sunt mai mult decat „convins” ca „MANTUIREA NU SE POATE PIERDE”.
    Cred c-ar fi cazul sa-mi re-citesti cu atentie suita mea de comentarii de mai sus.

    Nimeni (nici chiar noi insine…) si nimic „nu ne poate smulge din mana” unui Dumnezeu Atotputernic si Intelept, care „nu stie sa piarda”…

   2. membru CDE

    Stupoare: sambata, majoritatea reprezentantilor BER, s.au declarat arminieni. Emi, verifica, si daca e asa, posteaza!

   3. da.. este adevarat ca au acceptat acel punct impus si s-a adoptat o marturisire de credinta mai arminiana.. nu as spune insa ca s-au declarat arminieni ptr ca nu cred ca sunt credinciosi in totalitate arminieni sau in totalitate calvinisti in BER. Dar asta nu este o noutate pentru ca s-a cazut de acord de mult asupra acestei formulari.
    De ex. eu sunt calvinist in 3 puncte si arminian in 2 puncte. Nu ma deranjeaza atat de mult ce s-a adoptat cat ma deranjeaza modul in care s-a adoptat, chiar daca totusi nu sunt de acord cu formularea. As fi preferat sa se adopte aceasta formulare in baza unor dezbateri doctrinare sanatose dar decoamdata nu se poate. Si poate am sa postez si am sa explic la un moment dat de ce nu sunt de acord, dar nu stiu cand.

   4. @ „membru CDE”,
    Fratele Emi Z. are dreptate cand spune ca este „calvinist in 3 puncte si arminian in 2 puncte…”, dupa cum are dansul incredintarile…

    Daca noi, cei din BER adoptam in totalitate o pozitie calvinista sau arminiana/arminianista, cred ca n-ar mai fi potrivit sa ne etichetam drept „crestini dupa Evanghelie”, fiindca cele doua ‘vederi/curente’ amintite folosesc ambele Cuvantul lui Dumnezeu spre asi justifica pozitia, dar ajung de se contrazic vadit in anumite ‘puncte’… Adevarul este ca si unii si altii truncheaza Biblia si forteaza anumite versete, rastalmacindu-le.
    Pana si Satana, cand a venit de a ispitit pe Domnul Isus, a venit tot doar cu niste parti din Sfanta Scriptura…

   5. John fischer

    As vrea sa spun pentru toti care sunt interesati sa asculte cu luare aminte ce are Scriptura de spus.Am Mai spus ca trebuie acomodat Cuvintul sa putem trage o conclusive cit de cit Mai corecta.Cind Domnul Isus spune ,Tata nu ma rog pentru lume ci pentru cei ce mi-Ai dat.La Ioan 3-16,citim ca Dumnezeu a iubit lumea.Cum vine a Asta?si Mai avem multe alte locurile pe care cei Mai multi le ignora. Mintuitorul Spune,Fiinca Eu traiesc si voi veti trai

    .Apoi,Voi sunteti ascunsi cu Hristos in Dumnezeu.si multe alte locurile greu de assimilat de cei Mai multi.Un copil al Lui Dumnezeu stie Un lucru,”Ca Acum Dupa ce Dumnezeu l-a nascut din nou, a fost adus la viata si ca vita Pe care o traieste acum ,o traieste compleat diferite de cea veche.

    Dar peste anii vietii mele am vazut suflete care nu stiu nici cele Mai elementre lucruri despre mintuirea infaptuita de Domnul Hristos.Ce sa Mai spun sa poata sau sa aiba interes de a armoniza textele pe care le citeste cu privire la Un Subiect din Scriptura sau altul.Cei Mai multi ingit pe ne mestecate ce le serveste unul sau altul si asta spre paguba lor.Daca ma uit cu Mai mare bag are de seama la stringerile la olalta se vede ca nu invatatura sanatoasa primeaza in adunare.

    Primeaza intelectualitatea, filozofarea ,si nimic din lumina pe care ar trebui sa se vada ca vine dela Dumnezeu prin duhul Lui.Eu stiu Un singur lucru.Cel nascut din nou traieste o viata noua.Ce inseamna sa Ai o viata noua? Cele vechi sau dus toate sunt noi.Ce anume sunt noi? Comportamentul, gindirea, preocuparile sentimentele,aspiratiile.Cu alte cuvinte intreaga structural sufleteasca este noua.Ei bine, Un astfel de suflet are certitude era ca va fi cu Domnul Hristos Oricare vor fi circumstantele vieti prin careDumnezeu ingaduie sa treaca.

    Cre scuze pentru cit am scris,nu pentru ce am scris.Sunt lucruri care intre voi acolo in adunare ar trebui sa fie desbatute intens, piña ce Dumnezeu aduce lumina si cu Un grad maxim de sinceritate.Ar fi multe de adus inainte a fratilor.Dar regret ca trebuie sa spun,sunt unii care nici nu vor sa primeasca, alti nu le Mai ajunge de citation doctrina stiu.Rezultatul este cel pe care il vedem si cu repercussion I nefasteasupra celor sinceri din adunare.

    O zi sau o noapte binecuvintata tuturor.

    Johnp

 35. Pentru Raducu si nu numai.

  Trebuie inteles cui sa vesteasca cel credinciosi puterile minunate ale Lui Dumnezeu?raspunsul este.Celor care nu-l cunosc pe Domnul Hristos ca Mintuitorul personal.nu Mai dau locul Unde Ap, Pavel ii Spune Lui Timotei ,”I-a seama la tine insuti si ………Toti care merg in Carol se declaration credinciosi.Am avut ocazia recent sa ma apropii de unii de acolo si sa ii intreb cite ceva din Cuvint. Cu tristete o spun cei Mai multi nici nu stiu lucruri element are despre mintuirea Domnului Hristos.ce sa Mai spui ca sa manince buc ate Mai tari din Cuvint.Si ce este si Mai trist, e ca unii din acestuia se pretind ca pot sa conduct o adunare.Sunt multe de spus din constatarile mele facuta dealungul ani lor cu privire ce inseamna sa fi Un Copil al Lui Dumnezeu si ce inseamna sa fi „crestin”

  O zi binecuvintata.

  Ps ;recent am inteles ca cei Mai multi se considera armenienii in imbratisarea acest ei invataturilor.Am dubii ca ei pot sa o discerned in fata Cuvintului Lui Dumnezeu.Dar Infine, e treaba lor.

 36. Mai Zarnescule, mai tinere, te-am supus la cateva teste [de moderator, de doctrina (de invatatura sanatoasa), de fatarnicie, de viclenie, de smerenie, s.a.m.d…] si m-am lamurit cu ce poama am de-a face… M-ai facut dumneata cu ou si otet…, indirect chiar ti-ai batut joc de mine in diverse feluri, mi-ai sters destule comentarii care erau la obiect dar te incomodau…, dar pesemne nu ti-ai terminat de inghitit galbenusul…, asa ca totul devine explicabil…

  Afla omule ca si eu sunt ‘umblat’ peste mari, tari, continente…, ca sunt „expert” in diverse domenii (am puzderie de diplome, ‘cartonate’, fel si chip…), ca am „citit” cu atentie (nu doar am „rasfoit”) deja niste biblioteci intregi…, ca studiez Biblia in amanunt, de multe decenii… (si ca mi-au trecut prin mana niste mii de carti religioase), ca de fel nu fac afirmatii „neintemeiate, nedocumentate si total eronate”…
  N-am nevoie sa colaborez cu dumneata, pentru ca particip intens, si de multa vreme, pe diverse site-uri sau blog-uri, si nu numai romanesti…, asa ca te las in cat te gasesti…

  Domnul sa te binecuvinteze cu intelepciune, si sa te ajute sa-ti cumperi un batran!

  1. Cred ca pot sa fiu acuzat de multe dar nu de batjocura. Poate ironie in anumite cazuri, dar acesta este dezavantajul blogosferei… Nu sti cu cine stai de vorba. Este desigur loc pentru mai bine in ce ma privește.
   In legătura cu comentariile.. Ați scris foarte multe încercând sa îmi moderati discuțiile … uitând ca totuși eu administrez acest spațiu.
   Va doresc toate cele bune.

  2. Pentru Raducu si numai.

   Sa ma mindresc ca am astfel de frati dotati din punct al educatiei, intelectualitati?Poate as face-o daca nu as avea scris in Scriptura ca mindria merge inaintea caderi.Asa ca, ma resemnez doar sa admit ca, Dumnezeu,a dat si intelectuali de mare clasa printre copii Lui.

   Dar este nociv cind acesti frati intelectuali scot in evidenta ce au primit si pun in umbra Duhul lui Dumnezeu,(daca il au).Ap, Pavel spune aceste cuvinte, ” Ce lucru am pe care sa nu-l fi primit? si daca l-am primit dece ma laud ca si cind nu l-as fi primit?. Nu vedem in Cuvint ca Pavel si-a etalat capacitatea lui intelectuala. Ar fi putut sa o faca asa cum ai facut-o fr, Raducu. Dar el a preferat sa fie zmerit.Pentruca intelesese ca celor zmeriti Dumnezeu le da har.

   Ai scos in evidenta toate cele primite dar fara sa mentionezi ca sunt primite. Am sa inchei cu acest gind,Cind vom fi sus, (daca vom fi) ca prin ce aratam firesc lasa un semn de intrebare daca Dumnezeu binecuvinteaza ce e firesc, carnal.Va zice Domnul Hristos unuia care a fost atit de dotat intelectual sa sada mai aproape de El?Am dubiu in privinta asta. Sa fi acolo primeaza numai Jerfa , Singele Fiului Sau.Am mai intilnit oameni ca dvs,si ei scoteau in evidenta calitatile intelectualle in „lucrarea” lui Dumnezeu. Calitati pe care la rindul lor le primise ca si Ap, Pavel.Numai ca acestia faceau caz de ce sunt ei capabili.

   Sa stiti ca nu sunteti singurul care faceti caz de ce capacitati aveti.E in natura noastra fireasca sa scoatem in evidenta ce suntem noi.Toti acestia care fac asa, impiedica lucrarea Duhului,(daca il au).Cred ca ar merita sa faci o reflectie asupra ceia ce scoti pe gura. Ca din prisosul inimi vorbeste gura.In rest sa il asteptam pe Mintuitorul intr-o stare de zmerenie.

   Binecuvintari in locurile ceresti in Domnul Hristos.

   John!

   Ps: eu nu spun cum a spus fr, Zarnescu , toate cele bune.Urarile copiilor lui Dumnezeu sunt Har, sau binecuvintari.

   1. @ „Fischer” (John),
    Nu m-am mandrit ci am ripostat asa, fiind banuit/etichetat altcumva…, pe dos fata de realitate.

    Privindu-l pe apostolul Pavel, de care amintesti, si el a procedat asemanator, cand a fost provocat… Citeste de ex. textul de la 2 Corinteni 11:18-30 !

 37. Bogdan R, as dori sa vb cu tine. te rog sa imi lasi o adresa de contact 🙂 Ms

 38. Şi eu m-am născut şi am crescut într-una dintre Bisericile BER (Biserica Evanghelică Română) şi am plecat la Biserica Baptistă acum peste 20 de ani. Biserica Tudoristă a fost fondată de preotul Tudor Popescu pe baza motivului că Biserica Ortodoxă nu e o Biserică după Scriptură. Tudor Popescu a fost un lider aproape necontestat cât a fost în viaţă şi de aceea a neglijat introducerea unor reguli organizatorice clare şi eu cred că a neglijat sau minimizat atacul lui Satan asupra cultului nou fondat. După moartea lui, a lăsat în urmă un grup de lideri acceptaţi de centru în mai toate Bisericile şi care au fost votaţi pe baza faptului că l-au cunoscut pe Tudor Popescu, că au dat mâna cu el, că au luat masa cu el şi alte asemenea criterii, mai mult sau mai puţin după Sfânta Scriptură. Unele explicaţii, printre care şi botezul copiilor mici, nu au fost îndeajuns de logice sau scripturale şi au preluat explicaţiile Bisericii Ortodoxe sau au fost lăsate pur şi simplu în aer iar mai târziu au devenit un criteriu de distincţie faţă de celelalte culte neoprotestante.

  La baza problemelor din BER se află două lucruri: MÂNDRIA şi mai nou sau după 1990 – BANUL, reprezentat prin salariu. Aceste probleme nu sunt specifice doar BER dar aici Satana le-a utilizat cu succes şi practic, orice eveniment se întâmplă în BER, îşi are la origine MÂNDRIA şi/sau goana după bani sub formă de salariu sau ajutor de lucrător ori alte forme de plată a liderilor.

  În BER au loc, periodic, alegerea Sfatului de fraţi şi alegerea liderului sau cum mai era numit “responsabil”. Cu o perioadă de timp înainte ca liderul să fie ales în Bisericile locale, încep lupte de culise şi se formează cercuri în jurul unor lideri, sau care sunt împinşi în faţă de anumite familii majoritare sau vechi în Biserică, mai ales când se doreşte înlocuirea liderului existent. Lider, care după Revoluţie, a început să fie retribuit şi deci consecinţele pierderii acestei sume de bani, aveau impact asupra întregii familii. Soţia şi rudele, începeau să tragă sfori şi să adune aliaţi ca liderul să fie reales. Începeau să sune la centru în Carol Davila ca să-şi asigure sprijinul de la centru, astfel încât situaţia devenea Caragialească. Dacă nu se detaşa un lider, începeau să apară acuzaţii de trăire în păcat, şi printre cele mai de neiertat “păcate” erau botezul, introducerea instrumentelor muzicale sau altele doar bănuite. În acest context, se blocau uşile Bisericii pentru anumite persoane şi erau împiedicaţi să participe la Cina Domnului care era o sancţiune supremă şi uneori se proceda cu violenţă. Am asistat de câteva ori la asemenea scene de îmbrânceli la uşă, la ora 8 dimineaţa; pe vremea aceea, eram copil, iar părinţii mei încercau să ascundă cu toată puterea ceea ce se petrecea…

  În timp, şi în unele Biserici locale şi chiar în Carol Davila, lupta pentru un loc în Sfatul Bisericii şi în Sfatul pe ţară, începea chiar a doua zi după alegeri. Erau şi analize strategice şi tinerii care ar fi putut să aibă pretenţii la leadership erau îndepărtaţi din Biserică sau provocaţi şi îndepărtaţi de la Cina Domnului cu o etichetă de păcătos permanent. Nimeni din lideri nu-şi făcea procese de conştiinţă când plecau tinerii până când au început să fie Bisericile goale. Dupa 1990, unii lideri au încercat să facă ceva ca să oprească scurgerea de tineri care migrau în special către Biserica Baptistă şi au introdus noi cântări şi instrumente muzicale, ceea ce a dat mai multe motive conservatorilor să strige indignaţi: PĂCAT! şi să-şi dea jos liderii ca să-i pună pe alţii.

  După 1990, istoria Bisericii Tudoriste a devenit foarte zbuciumată datorită atragerii unor fonduri din străinătate în schimbul acceptării anumitor doctrine. Cei care au adus fonduri mai multe, nu mai vor să plece de la conducere pentrucă se consideră îndreptăţiţi să le primească ei ca lideri. Vor fi mereu subiecte de ceartă: carismatici, Darby, sau alte influenţe, fac parte din sarabanda de motive prin care şi unii şi alţii, vor să-şi distrugă adversarii. Sunt deseori folosite citate din Biblie, uneori în afara contextului pentru a justifica unele decizii dar un lucru e cert: ÎN BER NU EXISTĂ REGULI CARE SĂ FIE RESPECTATE. Organizarea e aproape intenţionat lăsată de izbelişte pentru că ei nu ştiu decât acest tip de luptă pentru putere şi control. Din timp în timp, se desprind grupuri mai mari sau mai mici în jurul unui lider sau doi din BER care sunt automat proscrişi şi etichetaţi ca “păcătoşi” – anatemizaţi – iar dacă vin înapoi în BER, să nu cumva să aibă pretenţii la leadership.

 39. Imi puteti spune ce s-a decis la Adunarea Generala a Reprezentantilor din 7 decembrie 2013, la Pitesti?

  1. Nu va inteleg intrebarea. Vreti sa discutati niste chestiuni politice sau sa imi aratati in ce tabara sunteti? Deciziile de la Pitesti sunt nelegitime si nestatutare.
   Nu putem discuta despre un AGR de la Pitesti ci de un grup format din (1) oameni care nu reprezinta pe nimeni, (2) din reprezentanti care sustin o anumita latura politica si (3) unii credinciosi care au o anumita intelegere doctrinara dar care nu au priceput inca unitatea in diversitate a Bisericii. Acestia din urma cred ca doar cum interpreteaza dansii este corect si asta pentru ca sunt manipulati.

   Apoi tin sa va anunt ca blogul meu nu este un blog de informare a deciziilor nici unui AGR ci este un blog pe care imi exprim propriile idei si intelegeri, atunci cand consider ca trebuie si in modul in care eu consider ca trebuie. Multumesc.

 40. Eu nu stiu nimic despre intalnirea din 3 decembrie, decat ca urma sa aiba loc, de aceea am intrebat. Vroiam astfel sa aflu care este in prezent orientarea teologica a BER si cine este presedintele legal al acestui cult, mai precis cine apare la Departamentul Cultelor in aceasta functie. Ma intereseaza fiindca am crescut in BER, iar mama si sora mea frecventeaza BER.

 41. Adaug ca am intrebat-o acestea pe mama mea, dar ea nu stie nici macar cine face parte din sfatul de frati local, desi frecventeaza regulat acea adunare de zeci de ani. Adaug ca in adunarea respectiva nu se anunta ce se discuta la intrunirile pe tara. Ea mi-a spus doar ca fratii au fost, dar alte informatii nu cunoaste.

 42. Vad ca tare i s-a luat apararea unui frate in comentarii mai sus. Dar stiati ca Alin Lolos a mai fost casatorit si dadea impresia in marturii ca nu a fost si zicea ,,daca Domnul imi pregateste o sotie voi fi casatorit”, in loc de ,,voi mai fi casatorit”. iar luna trecuta s-a recasatorit si ascunde de parca a facut ceva rusinos?! Ce marturie dovedeste fratilor?

  1. Nu stiu despre aceasta chestiune, insa de ce spuneti ca ascunde casatoria lui?

 43. Scrieti-i un mesaj in care sa il intrebati daca e casatorit sau sa il felicitati, si va veti convinge singur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: