De ce avem Statut de Organizare in BER

Scriu acest articol in primul rand pentru fratii si membrii cultului crestin Biserica Evanghelica Romana . Asa cum am amintit intr-un articol precedent, problema Statutului este una serioasa in BER si nu pentru ca acesta nu este adaptat la nevoi, (ar fi fost bine ca BER sa aibe asemenea discutii), ci problema este ca acesta nu este respectat.  Motivul principal sta in faptul ca este considerat doar o forma de relationare cu statul dar in biserici sau in cadrul cultului ne putem organiza cum vrem. Am auzit de multe ori expresia “statutul nu este Biblia” sau “nu avem nevoie de asa ceva, noi avem Biblia”, etc. Chestiunea aceasta este de notorietate in BER, ceea ce duce implicit la nerespectarea sau respectarea partiala, in functie de interesele sau nevoile de moment.

Aceasta stare de fapt duce la multe lupte de culise si probleme in biserici, ceea ce binenteles ca dauneaza atat bisericii locale cat si cultului, pentru ca se promoveaza lipsa de respect si ignorant fata de Statut si nu de putine ori unii lideri locali au incurajat flagrant chiar incalcarea acestuia, ceea ce se si observa in ultimile evenimente din BER. Am sa incerc in randurile care urmeaza sa prezint cateva chestiuni care sa arate de ce avem nevoie un statut, de ce este moral si legal sa ne supunem statutului, si de ce atunci cand vine vorba de organizare interna in cadrul unul cult crestin recunoascut de Guvern, acesta poate fi considerat la fel de important ca si Biblia.

Statutul de organizare si legislatia

In primul rand trebuie sa vedem care sunt bazele legale ale constituirii unui Statut de Organizare.  Iata mai jos trei articolele din Legea Cultelor NR. 489/2006-01-07.

Art. 7. – (1) Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat  social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale.

Art. 8. – (1)Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică. Ele se organizează şi funcţionează în baza prevederilor constituţionale şi ale prezentei legi, în mod autonom, potrivit propriilor statute sau coduri canonice.

Art. 14. – (1) Fiecare cult trebuie să aibă un organism naţional de conducere sau de reprezentare.

pentru mai mullte detalii –  http://www.culte.gov.ro/detaliu-legislatie/vrs/IDleg/18

Dupa cum se poate observa, orice cult religios din Romania trebuie sa functioneze in baza unui Statut de Organizare si o Marturisiere de Credinta proprie, acestea trebuind sa fie prezentate Secretariatului de Stat pentru Culte. Statul nu are dreptul sa se amestece in problemele interne ale cultelor religioase insa le obliga sa aibe o forma de organizare recunoascuta in asa fel incat cultul religios – ca miscare sociala si parte integranta a societatii romanesti –  sa poata functiona legal si sa fie capabil sa se administreze.

Ceea ce multi credinciosi, atat din BER cat si din alte culte, nu inteleg este ca ei nu fac parte doar dintr-o organizatie religioasa care se identifica cu o anumita doctrina – baptista, penticostala, crestini dupa evanghelie, etc –  ci fac pac parte si dintr-o organizatie religioasa recunoascuta si aprobata de Guvernul Romaniei  care trebuie sa functioneze in bazele legale stabilite de acesta. Nu mai traim in timpul prigoanei religioase cand statul lupta impotriva credintei, ci traim intr-o perioada de libertate religioasa in care statul roman nu cere altceva decat ca cultul religios, de orice fel, sa se organizeze in baza unui statut propriu – adica adoptat chiar de ele. De ce acest lucru? Pentru ca un cult religios este si o miscare sociala care trebuie se se administreze singura, apoi exista un patrimoniu religios al cultului format din bunuri, cladiri de biserici, bani si alte obiecte care trebuiesc sa fie si ele administrate in mod legal, si asa mai departe. Deci Statutul de Organizare are rol de a asigura o buna functionare sociala a cultului cat si reprezentarea legala in fata autoritatilor.

Statutul de organizare, etica crestina si Biblia

Acum se naste intrebarea – daca este o forma de organizare proprie, atunci de ce nu putem sa il incalcam atunci cand nevoia o cere?

Pai in primul rand pentru ca se creaza haos, ceea ce nu este compatibil cu caracterul lui Dumnezeu care cere ordine si disciplina in cadrul poporului Lui, (vezi cartea Exod si modul in care Dumnezeu organizeaza poporul evreu), iar in al doilea rand pentru ca nu este legal. Aici apare insa problema culturii romanesti – o cultura imbibata cu coruptie si in care Legea incurca pe oricine si este vazuta ca un factor de frana in calea dezvoltarii, de cele mai multe ori fiind vorba de o dezvoltare proprie si nu una comuna, care este total ignorata.

Acelasi lucru este vazut si prin bisericile evanghelice. Formele legale de organizare sunt prea putin luate in seama, si asta pentru ca se considera a fi o piedica in calea “dezvoltarii”.  Am observant aceasta ignoranta in multe privinte, plecand de la registrul de membrii, care fie nu exista fie nu este actualizat si pana la alegerile locale sau adiminstrara fondurilor financiare provenite din donatiile membrilor.

Cum atunci ar putea biserica sa ofere o marturie crestina daca nu este in stare sa isi respecte propriul statut si implicit legea? Ce exemplu etic dau crestinii daca acestia ignora si trateaza cu indiferenta porunca Domnului de supunere fata de autoritati si fata de lege?

Iata baza biblica pentru ascultarea de Lege – Romani 13: 1-7

„Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu. De aceea, cine se împotriveşte stăpânirii, se împotriveşte rânduielii puse de Dumnezeu; şi cei ce se împotrivesc îşi vor lua osânda.Dregătorii nu sunt de temut pentru o faptă bună, ci pentru una rea. Vrei, dar, să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele, şi vei avea laudă de la ea. El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău. Dar, dacă faci răul, teme-te, căci nu degeaba poartă sabia. El este în slujba lui Dumnezeu, ca să-L răzbune şi să pedepsească pe cel ce face rău. De aceea, trebuie să fiţi supuşi nu numai de frica pedepsei, ci şi din îndemnul cugetului. Tot pentru aceasta să plătiţi şi birurile. Căci dregătorii sunt nişte slujitori ai lui Dumnezeu, făcând necurmat tocmai slujba aceasta. Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama; cui datoraţi frica, daţi-i frica; cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea.”

Cu siguranta ca unii vor aduce contraargumente din pasajul din Fapte 4:19, insa acolo este vorba de prigoana si libertatea religioasa, ceea ce nu este cazul nostru. In Romania religia crestina nu este prigonita ci statul cere doar o forma de organizare care este normala si logica pentru o buna functionare sociala.

Asadar cine incalca statutul, atat la nivel local cat si la nivel de cult, incalca in mod flagrant porunca lui Dumnezeu de a fi suspus legilor si autoritatilor tarii.

Trebuie sa spun ca imi este jena sa scriu despre niste lucruri atat de elementare dar acestea este situatia din BER care a dus la luptele din ultima perioada. Dincolo de problemele teologice care sunt invocate, luptele arata ca cei care incearca sa puna mana pe putere in mod abuziv si se declara aparatori ai adevarului  dovedesc lipsuri serioase in ce priveste bazele elementare ale unui carcater crestin, impreuna cu cei care ii urmeaza si ii sustin.

Reamintesc ca forul supreme de conducere in BER este Adunarea Reprezentantilor unde se decide si se valideaza in mod legal, cine va face parte din Sfatul de Frati pe Tara. Acolo si doar acolo se poate decide acest lucru. De asemenea tot Adunarea Reprezentantilor are dreptul sa propuna si sa modifice Statutul de Organizare si Marturisirea de Credinta al BER.

Ar mai trebui sa adaug ca fiecare reprezentat al unei biserici  locale – desemnat de sfatul de frati local – are obligatia morala si etica de a cunostea Statutul si Marturisirea. Nu te poti prezenta intr-o adunare statutara legala fara sa cunoasti macar elementele de baza ale Statutului de Organizare. (Poate aceasta ar trebui sa fie chiar o conditie pentru cine este desemnat ca reprezentant, iar Uniunea ar trebui macar sa publice pe site-ul propriu acest Statut. )

Speram si ne rugam ca indiferent de ceea ce se va intampla pe 12 octombrie la Adunarea Reprezentantilor, Statutul de Organizare sa se respecte iar providenta si mana lui Dumnezeu sa se vada la lucru.  Doar asa putem sa dam o marturie cresinta in primul rand in fata autoritatilor, apoi in fata credinciosilor si in ultimul rand si in fata lumii.

Doamne ajuta! Doamne da izbanda!

15 răspunsuri

 1. Ai punctat bine, Emi. La romani, totul se negociaza. E un defect cultural fundamental. Si aceasta mentalitate ii afecteaza pe extrem de multi. De aceea nu e domnia legii in tara noastra. Conformarea la principii, reguli si statute este un semn de bun simt, de caracter, mai ales ca, asa cum spui, Statutul tot de catre noi a fost elaborat, nefiindu-ne impus din exterior.
  Dar mai este o problema. Desemnarea reprezentantilor in Adunarea Reprezentantilor este cheia. Ori, deocamdata, este o procedura insuficient reglementata. Stiu ca de obicei, in scrisoarea de convocare catre biserici, se preciza numarul de reprezentanti permis per biserica, proportional cu numarul membrilor. Acum nu stiu cum mai este. Dar stiu ca la alegerile de la Pitesti au plecat, dintr-o zona cunoscuta de mine, cu mic, cu mare, oameni nereprezentativi nici ca numar, nici ca relevanta. Daca fenomenul este larg raspandit, poate duce la decizii si alegeri neconforme cu dorinta fratietatii in ansamblu.

  1. Acum tot așa este, numărul reprezentanților este in funcție de numărul membrilor, câte 1 la 50 de membrii, decis de sfatul de frați local. Știu ca mulți din cei de la Pitești nu au fost reprezentanți si deci nu poate fi considerată o adunare legală cu drept de decizie.

 2. „acesta poate fi considerat la fel de important ca si Biblia” … oare?

  Biblia este autoritatea finala in materie de credinta si practica crestina. Biblia este infailibila. Statutul este produsul mintii umane mai mult sau mai putin in conformitate cu invatatura Scripturii. Statutul este schimbabil, ajustabil.

  Esenta teologiei tine si de ajustarea fina a afirmatiilor teologice.

  Succes!

  1. Iulian, ma asteptam la un asemenea comentariu.. „atunci cand vine vorba de organizare interna in cadrul unui cult recunoascut de Guvern”… despre asta este vorba aici nu despre teologie;

   1. da.. sunt de acord cu tine ca Biblia este infaelibila, dar Biblia nu contine detalii despre votare sau despre alegerea comitetului executiv; acestea sunt subiective si este responsabilitatea bisericii de a se organiza cat mai bine,(vezi Fapte 6), tinand cont de principiile Scripturii; ceea ce eu vreau sa subliniez este ca daca Biserica s-a angajat sa isi respecte o forma de organizare, este inadmisibil ca acesta sa fie incalcat fara acceptul majoritatii sau a organismului care a propus aceasta forma de organizare; mi se pare logic ca cel care promulga o lege sa aibe si dreptul sa o modifice, dar in BER nu s-a modificat nimic, ci este pur si simplu o incalcare directa a statutului chiar de catre presedinte – Ionel Botgros -care isi da seama ca nu mai are sanse sa fie reales.

   2. as insista sa evitam comparatiile Scripturii cu orice altceva. un astfel de demers nu face altceva decat sa banalizeze, reduca o perceptie inalta asupra Scripturii. Scriptura este autoritate finala in materie de credinta si practica crestina si eclesiala.

    as afirma ca in materie de afaceri interne, un cult este in primul rand biserica lui Cristos. sunt afirmatii clare ale Scripturii care nu se negociaza si apoi sunt decizii conjuncturale sau comunitare care trebuie respectate. daca principiile Scripturii sunt infailibile, deciziile comunitare trebuie respectate pana la anularea sau ajustarea lor pe principiul „cine creaza are dreptul si sa schimbe sau sa modifice”.

   3. Iulian, sunt de acord cu tine, dar deciziile comunitare sunt lege – indiferent de situatie; nu intru intr-o discutie despre infailibilitatea Bibliei pentru ca nu cred ca ne situam pe pozitii diferite, dar statutul BER nu intra in contradictie cu principiile Scripturii ci el reglementeaza organizareaa legala, si asupra acestui aspect insist. Din moment ce Biserica – comunitatea crediciosilor – are dreptul sa i-a decizii eclesiale care sunt acceptate de Hristos – Capul Bisericii (Matei 18:18), atunci acestea ar trebui sa fie privite ca fiind obligatorii, pana la noi reglementari propuse de aceeasi comunitate de credinciosi – asa cum ai afirmat si tu. Acest aspect am vrut sa il scot in evidenta. Poate pare exagerat putin, dar am ales sa ma exprim asa sperand sa se inteleaga gravitatea situatiei.

   4. de acord. remarc faptul ca exagererea ta este cauzata de o dorinta nobila.

    pe de alta parte, asa cum am spus, ajustarea fina a afirmatiilor teologice este fundamentala si face deliciul unui argument corect biblic.

 3. […] Aceasta stare de fapt duce la multe lupte de culise si probleme in biserici, ceea ce binenteles ca dauneaza atat bisericii locale cat si cultului, pentru ca se promoveaza lipsa de respect si ignorant fata de Statut si nu de putine ori unii lideri locali au incurajat flagrant chiar incalcarea acestuia, ceea ce se si observa in ultimile evenimente…” Citeste tot articolul aici>> […]

 4. Salutări! Am fost surprins să constat că există Biserica Evanghelică Română. Aş vrea mai multe detalii despre aceasta.

  1. Salutare… da, exista Biserica Evanghelica Romana, insa numele nu este reprezentativ; evanghelici sunt ci baptistii si penticostalii si luteranii, etc. BER mai este cunoascuta sub denummirea „crestini dupa evanghelie”.. numele a fost ales asa pentru ca acesta era cel mai aproape de carcaterul miscarii, dar ea nu este singura sau majoritara biserica evanghelica din Romania. .. putin mai multe date aveti pe http://www.BER.ro

   1. Mulţumesc pentru răspuns şi clarificări!

 5. Sunt un rom spalat | Răspunde

  ….. ….

  1. stimate.. esti atat de nesimtit sa imi jignesti tatal ca nu ai timp sa analizezi ce am scris.. si probabil ca nici nu te intereseaza; de aceea nici nu merita sa imi bat capul cu un raspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: