Norvegia isi plange mortii

Dupa trecerea primului soc  al atentatelor, Norvegia incearca sa isi revina din cosmar si sa analizeze toate faptele la rece. Au inceput investigatiile si anchetele iar informatii noi incep sa apara. Asa cum am afirmat in articolul precedent, reactia politiei incepe sa fie pusa la indoiala, iar Primul Ministru a cerut o ancheta in aceata privinta.

De asemenea au fost oameni care sau remarcat si care si-au castigat respectul, iar unul dintre acestia este chiar Primul Ministru – care este echivalentul Presedintelui. ( Norvegia este o monarhie constitutionala la fel ca Marea Britanie sau Spania.) Prin atitudinea prompta de a iesi cu delcaratii periodice, de a incuraja populatia, de a fi in mijlocul evenimentelelor si de a supraveghea actiunile de dupa, Jens Stoltenberg – caci acesta este numele lui, si-a castigat respectul presei, care l-a laudat foarte mult, iar aceasta i-a adus binenteles o crestere in popularitate de pana la 80% in sondaje. Probabil ca va castiga fara probleme urmatorul mandat.

sursa imaginii: http://www.vg.no  – aici impreuna cu conducerea partidului care il sustine;

De asemenea a decretat pe 25 iulie 2011, la ora 12, un minut de tacere pe intreg teritoriul Norvegiei, minut pe care l-a tinut chiar el in fata natiunii, impreuna cu o parte a familie regale, in centrul orasului Oslo. In imagine nu se vede, dar in fata lor este adunata o multime de aproximativ 100.000 de oameni.

Iata si o imagine a familie regale:

sursa: http://www.kongehuset.no

sursa: http://www.dagbladet.no – printul mostenitor cu familia

Este de asemenea de remarcat sentimentul comunitar, unitate si simtire impreuna cu rudele victimelor, care a dus la strangerea a zeci si sute de mii de oameni pe strazi. Astfel se face ca la ceremonia de comemorare a victimelor in Oslo sau adunat in jur de 100.000 de oameni iar in Bergen in jur de 50.000, ca de altfel pe tot teritoriul tarii. Si de asemenea, florariile au ramas fara marfa, astfel ca acum este nevoie de import masiv.

Iata si cateva imagini din diferite surse online:

Ceea ce as mai adauga este ca zilele acestea se tot aude o expresie folosita de Primul Ministru in timpul declaratiilor: „nimic nu va schimba stitlul nostru de viata”.  S-a dorit a fi o formulare incurajatoare si motivatoare cu scopul de a ajuta populatia sa treaca peste soc si intradevar si-a atins scopul, insa cred ca are si o parte negativa.

Ziarele au inceput sa afirma ca de acum incolo Norvegia va fi impartita inainte si dupa atentat, un atentat ce este numit cel mai important eveniment din istoria recenta a Norvegiei, de dupa al doilea razboi mondial. Sigur, in sens negativ.

Asadar, intrebarea pe care as pune-o acum este urmatoarea: daca nici acest eveniment nu schimba ceva in viata norvegienilor, atunci ce ar mai trebui sa fie? Daca nici intr-o situatie ca aceasta, norvegienii nu se lasa cercetati in fata mortii, atunci ce ar mai trebui? Pana acum, subiectul mortii era un subiect tabu, lumea vorbea cu teama si voce joasa, sau prefera sa nu discute subiectul, insa acum realitatea mortii a devenit dintr-odata palpabila; sper ca din ce in ce mai mult oamenii din Norvegia, o tara cu speranta de viata situata in topul tarilor din lume, sa inteleaga nevoia de pregatire pentru viata de dincolo, dar tare ma tem ca se vor intoarce, la fel ca inainte, la viata de distractie, imoralitate si organizarea de petreceri cu mult alcool, care se poate observa cu usurinta in societatea norvegiana.

Ca sa exemplific ceea ce spun, iata ce am vazut in centrul orasului Bergen, miercuri 27 iulie, ora 10 seara, la 5 zile de la atentat:

– o mare de flori si lumanari, iar oamenii trecand ca pe la un loc de pelerinaj in tot timpul zilei si meditand in tacere la ce s-a intamplat; ca sentimentul sa fie si mai profund, pe fundal un muzician ambulant, ascuns dupa un colt cu o statie de amplificare si cu o chitara, canta o melodie de jale , culmea – in limba romana,  astfel ca zona asigura un sentiment de comemorare, chiar daca cuvintele cantarii nu sunt intelese.

– cam la 200 de m distanta, un alt grup de oameni, multi dintre acestia trecand intai pe langa marea de flori, asista si aplauada scamatoriile unui artist ambulant care da reprezentatii pe strada;

Ce pot sa spun? Raspund cu un pasaj din Biblie:

Eclesiastul 7:2, 3:  Mai bine să te duci într-o casă de jale decât să te duci într-o casă de petrecere; căci acolo îţi aduci aminte de sfârşitul oricărui om, şi cine trăieşte îşi pune la inimă lucrul acesta. Mai bună este întristarea decât râsul; căci, prin întristarea feţei, inima se face mai bună.

Fie ca Dumnezeu sa cerceteze Norvegia. Rugati-va pentru o trezire spirituala in Norvegia si in bisericile evanghelice din Norvegia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: