Europa si libertatea de constiinta

Cred ca multi ne dam seama ca viitorul crestinismului conservator in Europa nu arata prea bine, societatea europeana indreptandu-se tot mai mult spre o societate ateista si materialista. Aici nu trebuie sa confundam conservatorismul cu fundamentalismul, care este o extreme.

Desi pare ca este dat la o parte, totusi nu cred ca crestinismul de pe continentul European va disparea, ci va evolua intr-o forma emergenta, liberala sau formala. Problema va fi cu crestinismul conservator, care este deja pus in umbra de directiile teologice moderne. Pentru crestinismul de tip evanghelic cred ca cea mai mare problema va veni dinspre teologia carismatica care promoveaza o teologie usoara si ieftina despre mantuire, ceea ce va duce tot mai mult la o credinta mai mult formala, fara mesajul sfinteniei si fara puterea de schimbare fundamentala a vietii omului.

Pe de alta parte, ideea pe care vreau sa o sublinez acum este atacul ateismului asupra valorilor crestine. Probabil veti spune ca asa ceva nu mai este actual. Exemplul cel mai concludent este Anglia, o tara cu ce cei mai multi atei declarati. Sigur, probabil ca termenul de „ateu” nu este foarte bine inteles. Cei mai multi il definesc prin a nu crede in Dumnezeu, ceea ce nu reprezinta cu adevarat definitia termenului. Termenul de ateu inseamna de fapt sa nu crezi in nimic, ceea ce duce mai mult la imposibilitatea unei asemenea filozofii de viata, (def. ateism), pentru ca fiecare om crede in ceva, de aceea nu se poate numi ateu. Insa aici voi folosi termenul cu sensul de negare a existentei lui Dumnezeu.

Aceasta ideologie are multe repercursiuni asupra societatii. Iata ce a declarat recent despre Anglia fostul episcopul anglican Nazir-Ali la conferinta anuala a Christian Broadcasting Council:

Marea Britanie nu mai este o societate libera.

Facem presupunerea ca libertate de constiinta va fi respectata pentru ca traim intr-o socitate libera. Dar noi nu mai traim in acea societate.

Lucrul cu care ne confruntam nu mai este o societate libera ci o ideologie care cauta sa-si impuna punctul de vedere asupra noastra,

Nu va exista nici o Mare Societate daca nu va exista o Mare Povestire care sa unifice oamenii si sa le dea un sens al trecutului si al destinului.

Trebuie sa recuperam povestirea iudeo-crestina ca mod de recuperare a trecutului natiunii si povestirii dar si ca mod de a lua decizii legislative.

(sursa: www.christiantoday.com)

Ceea ce observam in Anglia se va promova probabil si pe continentul european in viitorul nu foarte indepartat. Natiunile vestice europene sunt deja pe drumul acesta, iar in curand Estul isi va deschide portile tot mai mult. Chiar daca Romania a fost ferita de multe pericole teologice, odata cu deschiderea spre lumea vestica si globalismul care ataca tot mai agresiv partea aceasta de lume, ideologia ateista se va instala probabil si pe melagurile Romaniei, daca nu cumva a si inceput in randurile tinerilor, si mai ales in randul studentilor, care sunt expusi cel mai mult la astfel de ideologii.

Se spune ca ce-a mai buna metode de aparare este sa sti tot timpul ce se intampla in jurul tau. Crestinismul conservator, care doreste sa isi pastreze valorile si sa le transmita generatiilor urmatoare trebuie sa inteleaga pericolul acesta si sa lupte in consecinta.  Josh McDowell afirma, parafrazez:  intr-o lume toleranta, crestinumul ajunge sa nu mai fie tolerat, iar intreaga toleranta ajunge sa se intoarca tocmai impotriva valorilor absolute ale crestinsimului.

Aceasta toleranta despre care se vorbeste in lumea moderna ajunga sa lupte de fapt impotriva crestinimului tocmai pentru ca acesta are valori absolute pe care nu le poate tagadui, fara ciopartirea adevarului. Insa acest lucru nu inseamna ca el nu este tolerant, ci ceea ce cere crestinismul este libertatea de a-si expune crezul conform valorilor lui absolute, valori care de cele mai multe ori se vor dovedi o piatra tare pentru o societate europeana care lupta cu toate fortele tocmai impotriva acestor valorilor morale.

Mai multe despre declaratiile episcopului Nazir-Ali la adresa:

http://www.christiantoday.com/article/britain.is.no.longer.a.free.society.says.bishop.nazirali/27732.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: