Pana cand moartea ne va desparti

Asistam in ultimile saptamani la o goana a mass-mediei romanesti pentru raitingul  din jurul familiei Columbeanu. Divortul celor doi este numit pe buna dreptate divortul anului. La prima vedere nu pare nimic neobisnuit intr-un divort in acest secol in care casatoria nu mai este vazuta decat ca o bucata de hartie care nu are nimic de a face cu relatia dintre cei doi. Deja in multe tari europene, concubinajul este legiferat si recunoascut de stat.

Familia compusa dintre un barbat si o femeie, casatoriti oficial si cu un angajament pe toata viata este tot mai mult pusa la zid, considerata tot mai mult o forma invechita si antica. Expresia care se aude tot mai des este aceasta: „suntem in secolul 21, treziti-va” acest lucru inseamnand pentru unii ca cei din acest secol sunt mai evoluati decat cei din secolele trecute.

Aceia care afirma acest lucru, o fac fie din nestiinta, fie din prostie, fie pentru a-si motiva anumite conceptii. Majoritatea dintre acestia habar nu au ca in secolele trecute problema familiei era mai acuta decat acum, iar relatiile pe termen lung dintre un barbat si o singura femeie, casatoriti legal, erau puse din greu la incercare. De exemplu, in antichitate, in imperiul babilonian si asirian prostitutia sacra, si pentru barbati si pentru femei, era religie de stat, iar la greci homosexualitate era parte integranta a culturii lor. Asa ca nu vad cum putem afirma astazi in cazul imoralitatii ca noi suntem mai evoluati decat cei din alte secole. Daca aducem in discutie evul mediu, unde majoritatea preotilor insirau copii din flori pe unde activau, multi soldati nu aveau nici casa nici masa si nici principii morale, iar orgiile si imoralitatea sexuala in inalta societate erau larg raspandite, atunci cu siguranta ca nu suntem diferiti ca societate de cei de atunci.  Nu putem deci sa vorbim de o generatie mai evoluata intr-un secol in care pornografia si imoralitatea sexuala sunt parte a culturii pe care ne-o baga pe gat acest globalism multicolor si care nu este altceva decat o mostenire a vechilor culturi pagane.

Asadar, intr-o asemenea lume, nu e de mirare ca institutia familiei este tot mai atacata, iar imoralitatea sexuala este vazuta ca o virtute. Nu de mult am vazut o faza dintr-un film holywoodian in care parintele, un tata, isi facea griji pentru fata lui de 16 ani in privinta relatiei ei cu un baiat de aceasi varsta. La un moment dat, a venit mai devreme acasa si i-a gasit singuri pe cei doi. Regizorul filmului a gandit replicile in asa fel incat tatal sa fie cel care pare inapoiat si din alta epoca. Iata care a fost replica fetei in film: „este doar sex tata”. Cu alte cuvinte, sexul nu este ceva atat de special incat un tata sa isi faca atatea griji, ci este ceva de care oricine poate beneficia, oricand, la orice varsta, fara prea multe limite, si in special, fara responsabilitatile care decurg din consumarea unui act sexual si a relatiei cu persoana opusa.

Familia, in contextul cultural modern, nu ar mai trebui vazuta ca o relatie unica dintre un barbat si femeie care se pot uni sexual doar dupa semnarea unui act oficial. Familia nu mai este o relatie care trebuie sa dureze toata viata, o relatie care trebuie sa se consume in mod intim doar intre cei doi. Sexualitatea a devenit un spectacol care si-a pierdut orice urma de umanitate si demnitate, fiind redusa doar la nivelul de instinct animalic. Familia tinde sa fie vazuta ca o relatie potentiala pentru toata viata, dar nu neaparat, o relatie care se poate incheia oricand prin divort, o relatie intima care nu trebuie sa fie redusa doar la un partener de viata, pentru ca vorba aceea – suntem in secolul 21, nu?

Am observat in ultima perioada ca din tot mai multe formule de casatorie, a disparut expresia „pana cand moartea ne va desparti „. Deja intr-o lume pozitivista occidentala, moartea nu mai este luata in calcul, ca si cand aceasta nu ar fi o realitate, iar a folosi cuvantul „moarte” intr-un cadru festiv de nunta pare a alunga acel spirit de distracite tot mai mult dorit pe la nuntile crestinesti. Se elimina putin cate putin si solemnitatea actului in sine si responabilitatea unirii pe viata.

Revenind deci la cazul Columbeanu, observam si aici aceasta patologie a familiei si a divortului. Acum cateva zile, domnul Columbeanu afirma ca „oricand isi poate cumpara o alta mama pantru fetita lui”, si trebuie sa ii dam dreptate, pentru ca cu bani poti cumpara orice in ziua de azi, inclusiv mame de ocazie, si ne-a demonstrat chiar domnia sa prin multele relatii extraconjugale in care a fost implicat, fara sa-si bata prea mult capul cu moralitatea.

Intrebarea deci se pune daca in aceata cultura moderna familia crestina cu principiile ei biblice, sau mai corect spus, familia normala, isi mai poate gasi identitatea. Si daca da, cum poate razbate?

Oare ce ar putea deci familia crestina normala sa invete din acest divort public? Putem oare sa invatam ceva care sa ne ajute sa mergem mai departe? Eu cred ca da.

Un proverb american parafrazat afirma ca multi dintre cei care divorteaza cred ca  iarba este mai verde in partea cealalta. Trist este sa observam ca si in bisericile evanghelice, divortul incepe sa fie tot mai mult o practica si tot mai multi incep sa creada ca iarba este mai verde pe la alte case.  Problema cu iarba este ca ea este de fapt verde acolo unde este ingrijita, nu pe la alte case, si acolo unde este udata constant, nu unde in aparenta vremea este mai buna.

Asa este si cu casnicia. Ea trebuie udata si ingrijita ori familia Columbeanu tocmai acest lucru nu a facut. Ambii soti au avut grija sa ude alte flori, nu pe ale lor, si sa ude alta iarba nu cea din gradina lor. Acesta cred ca este ceea ce putem invata. Sa avem grija de florile si de iarba noastra, pentru ca fara efort si dedicare nu se poate.  Insa iarasi se naste o intrebare: Dar pana cand?

Si aici atentie! Sa nu uitam fraza:

PANA CAND MOARTEA NE VA DESPARTI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: